Voják v Iráku - Koaliční voják hlídá v Iráku silnici. (28. června 2005) | foto: Yuri Gripas, Reuters

Nálož u silnice zabila v Iráku 14 Američanů

  • 73
Čtrnáct vojáků americké námořní pěchoty zahynulo v Iráku, když u jejich auta vybuchla nálož. Při atentátu u města Hadísa zemřel i irácký tlumočník. V oblasti je to během několika dní už druhý podobný útok. V pondělí zabil výbuch u města Hít sedm vojáků.

Podle americké armády byl středeční atentát jedním z nejhorších jednotlivých útoků od začátku války. Nálož vybuchla u silnice jižně od města Hadísa ve chvíli, kdy kolem projíždělo obojživelné vozidlo armády USA.

Explozi nepřežilo čtrnáct Američanů a irácký překladatel. Jeden příslušník námořní pěchoty je zraněný.

V okolí města Hadísa, které leží asi 200 kilometrů severozápadně od Bagdádu, už tento týden zahynulo celkem 27 amerických vojáků. V pondělí zabil výbuch u města Hít sedm mariňáků, dalších šest jich padlo v přestřelce s radikály v Hadíse.

Irácká provincie Anbar je ohniskem protiamerického odporu, za kterým stojí sunnité. V regionu jsou i města Fallúdža a Ramádí. Agentura Reuters uvádí, že od začátku iráckého tažení už v zemi zahynulo nejméně 1820 amerických vojáků, přes šedesát z nich jen za poslední měsíc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Irák

Video