Následky bombardování v Aleppu jsou katastrofické (3. dubna 2015)

Následky bombardování v Aleppu jsou katastrofické (3. dubna 2015) | foto: Reuters

Syrské nálety proti islamistům zabily v Aleppu sedmdesát civilistů

  • 70
Nejméně 71 civilistů, včetně žen a dětí, zemřelo při náletech syrské armády na pozice radikálního hnutí Islámský stát a bašty syrských povstalců v severní provincii Aleppo. Novou bilanci zveřejnila skupina syrských ochránců lidských práv SOHR, která situaci monitoruje z Londýna.

„Vládní vrtulníky shazovaly barelové bomby na Báb a východní čtvrti Aleppa,“ citovala agentura AFP organizaci SOHR (Syrian Observatory for Human Rights), která sídlí v Londýně.

Islámský stát

O život přišlo nejméně 71 civilistů, desítky dalších utrpěly zranění. V Aleppu při útoku zahynulo také osm členů jedné rodiny.

„Lidé se v sobotu ráno shromažďují na trhu Háil v Bábu, proto byl počet obětí tak vysoký,“ řekl AFP ředitel SOHR Abdel Rahmán. Oběťmi byli podle něj většinou muži, protože ženy mají na území kontrolovaném Islámským státem omezený pohyb. 

Humanitární organizace už dlouho a pravidelně kritizují syrský režim za to, že používá takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné výbušninami a kousky kovu. Tato zbraň je mimořádně destruktivní.

Aleppo je druhé největší v Sýrii. Od roku 2012 je rozděleno na část kontrolovanou povstalci a na část ovládanou režimem prezidenta Bašára Asada. Města Báb, které leží zhruba 40 kilometrů severovýchodně od Aleppa, ovládají radikálové z Islámského státu.

Jak si stojí Islámský stát v Sýrii a Iráku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video