Hurikán Ike je zatím nad otevřeným Atlantikem a není bezprostřední hrozbou pro pobřeží.

Hurikán Ike je zatím nad otevřeným Atlantikem a není bezprostřední hrozbou pro pobřeží. | foto: Reuters

Nad Atlantikem se zformoval další hurikán

  • 2
Tropická bouře Ike už dosáhla síly hurikánu. Ike je zatím nad Atlantikem a není bezprostředně nebezpečný. Jeho síla se však během pár hodin zvýšila na stupeň čtyři na pětistupňové Saffir-Simpsonově škále. Rychlost větru v něm dosahuje 215 kilometrů v hodině.

Meteorologové předpovídají, že Ike ještě zesílí. Hurikán zatím směřuje na Bahamy, kam by mohl dorazit počátkem příštího týdne. Je však příliš brzy na odhady, zda Bahamy, Spojené státy či ropné věže v Mexickém zálivu ohrozí.

Ike následuje tropickou bouři Hanna a hurikán Gustav. Oba živly za sebou zanechaly desítky mrtvých. Hanna přitom ještě nezeslábla. V současné době je nad Bahamami a směřuje na východní pobřeží Spojených států.

Jednou z oblastí nejvíce postižených Gustavem i Hannou je Haiti, kde si jen záplavy způsobené Hannou vyžádaly 61 životů. Město Gonaives na severu země je zaplaveno, provizorní přístřeší vyhledalo 25 tisíc lidí. Prezident René Préval označil situaci na Haiti za katastrofu. - více o řádění Hanny na Haiti čtěte zde

O několik dní dříve zabíjel Gustav v Karibiku a ve Spojených státech. Z Louisiany před ním uprchlo přes dva miliony lidí. - čtěte Gustav zabil v USA osm lidí a zeslábl. Hrozí ale další hurikány

Letošní sezona tropických bouří, které se tvoří nad Atlantikem, je rušnější než v předešlých letech. Vláda Spojených států jich očekává 14 až 18. Průměr je deset bouří za šest měsíců. Přestože sezona ještě nekulminuje, Atlantským oceánem se pohybuje už desátá letošní tropická bouře - Josephine. Ta zatím slábne.

V posledních letech drží rekord v počtu tropických bouří rok 2005, kdy se jich nad Atlantikem zrodilo 28. Jedna se změnila na smrtící hurikán Katrina, který zdevastoval mimo jiné New Orleans.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video