V Rusku zatkli mystika Toropa. Podle členů sekty byl reinkarnací Ježíše

  • 45
Ruské bezpečnostní síly v úterý v Krasnojarském kraji na jihu Sibiře zatkly tři vůdce náboženské sekty Církev posledního testamentu včetně mystika Sergeje Toropa. Vyšetřovací výbor, který je obdobou americké Federální bezpečnostní služby, hodlá zadržené obvinit z násilí na členech sekty s cílem získat od nich peníze. Mnozí členové samozvané církve věřili, že bývalý policista Torop je reinkarnací Ježíše Krista.

Kromě Sergeje Toropa zatkli ruští policisté také Vadima Reďkina a Vladimira Veděrnikova, kteří podle vyšetřovatelů organizaci vedli od roku 1991. Jsou podezřelí, že s cílem získat pro sebe z náboženských aktivit majetkový prospěch vymáhali na „svých věřících“ peníze. 

Ruský policista se prohlásil Kristem, na Sibiři řídí Sluneční město

Informovala o tom agentura TASS. „Používali přitom i psychologický nátlak, v důsledku čehož část následovníků utrpěla vážné zdravotní problémy,“ uvedl výbor v informaci k zadržení trojice.

Církev posledního testamentu založil v Krasnojarském kraji v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz, bývalý dopravní policista Torop, který si nechal říkat Vissarion. 

Vousatý mystik s dlouhými vlasy upoutal několik tisíc následovníků, kteří v roce 1995 založili vesnici zvanou Sluneční město. Agentura RIA Novosti poznamenala, že zadrženým, pokud jim bude trestná činnost prokázána, hrozí trest odnětí svobody až na 12 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video