Na antrax zemřel další člověk

Amerika má další obět antraxu. V Derby ve státě Connecticut zemřela čtyřiadevadesátiletá Ottilie Lundgrenová, která se nakazila plicními bakteriemi sněti slezinné. Jde už o pátého člověka, jenž na antrax zemřel po útoku na USA. Zatím není vůbec jasné, kde se žena mohla nakazit, protože Derby je daleko od všech ostatních středisek nákazy.

Jde o první výskyt sněti slezinné v Connecticutu a o první případ antraxu v USA po několika týdnech přestávky.

"V současné chvíli je velmi těžké vysvětlit, jak se mohla pacientka antraxem nakazit. Nemáme žádný důkaz, že by jí někdo poslal dopis obsahující antrax. A nemáme ani důkaz, že by se nemocí infikovala v důsledku nějakého trestného činu," přiznal guvernér státu Connecticut John Rowland.

ANTRAX - souhrn článků

Žena, která žila sama na venkově, byla přijata do nemocnice minulý pátek s příznaky připomínajícími zápal plic. Už první kontroly však prokázaly podezření na sněť slezinnou.

Očekává se, že vládní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, které hlídá případy antraxu, nařídí pitvu zemřelé. Bude také prozkoumáno ženino oblečení a místa jejího pobytu během několika posledních týdnů.

Hlavní události kolem antraxu v USA

4. října - Na Floridě hospitalizován editor bulvárního týdeníku The Sun Robert Stevens (63), u něhož byla zjištěna 1. nákaza antraxem. Stevens zemřel na plicní formu 5. října.
8. října - Floridské úřady zaznamenaly 2. případ antraxu. Nakažený Ernesto Blanco (73) byl spolupracovníkem zemřelého Stevense, pracoval ve stejné budově.
10. října - Další výskyt bakterií antraxu byl potvrzen na Floridě. Tentokrát u Stephanie Daileyové (36), která též pracovala v American Media Inc., ale neonemocněla.
12. října - Pracovnice newyorské ústřední redakce televizní stanice NBC Erin O'Connorová (38) se nakazila antraxem, když otevřela obálku s výhrůžným dopisem adresovaným jejímu šéfovi.
13. října - Bakterie antraxu byly objeveny v dopise, který dostala pobočka firmy Microsoft Corp. v Renu v americkém státě Nevada.
- Pět dalších zaměstnanců amerického vydavatelství bulvárního týdeníku The Sun na Floridě mělo pozitivní test na antrax.
15. října - Bakteriemi bylo nakaženo sedmiměsíční dítě zaměstnance televizní stanice ABC v New Yorku, jehož rodiče ho po 28. září přivezli do budovy televize.
- Úřadu senátora Thomase Daschlea byl doručen dopis, který obsahoval původce antraxu.
17. října - U 28 zaměstnanců Senátu byl zaznamenán pozitivní test.
18. října - Pozitivní test potvrdil kožní formu antraxu u ženy pracující v newyorské redakci americké televize CBS.
- Poštovní zaměstnankyně v Trentonu ve státě New Jersey onemocněla kožní formou antraxu.
19. října - U druhého poštovního zaměstnance v americkém státě New Jersey diagnostikován kožní antrax.
21. října - Poštovní zaměstnanec z Washingtonu zemřel na plicní formu antraxu. Muž pracoval v pobočce v Brentwoodu, jež třídí poštu pro Kapitol.
22. října - Druhý zaměstnanec pošty v Brentwoodu zemřel na plicní antrax.
25. října - Pozitivní výsledky testů prokázaly, že zaměstnanec poštovního úřadu ve Sterlingu ve Virginii se nakazil plicní formou antraxu; muž byl hospitalizován.
28. října - Dva případy plicní formy antraxu byly diagnostikovány u poštovních úřednic v New Jersey.
29. října - U 51leté ženy z New Jersey, která nepracuje na poštovním úřadě, byla potvrzena kožní forma antraxu.
30. října - U Kathy Nguyenové, zaměstnankyně specializované kliniky na Manhattanu, potvrzena plicní forma antraxu; zemřela 31. října, tři dny po hospitalizaci.
1. listopadu - Stopy antraxu nalezeny v poštovních zařízeních ve státech Missouri a Indianapolis.
2. listopadu - Třetí zaměstnanec listu New York Post nakažen kožní formou sněti slezinné. CDC ani jeden případ v New York Post nepotvrdila.
3. listopadu - Antrax potvrzen u strojů na třídění pošty v New Yorku a v poštovní úřadovně v Kansas City.
- Onemocněl blíže neurčený poštovní zaměstnanec v New Yorku. U něho se potvrdila kožní forma choroby.
4. listopadu - Antrax potvrzen na poštovní úřadovně ve státě New Jersey i v poštovní úřadovně nemocnice pro válečné veterány ve Washingtonu.
9. listopadu - Antrax zjištěn v dalších čtyřech poštovních úřadech v New Jersey.
21. listopadu - Zveřejněno, že dopis pro senátora Patricka Leahyho obsahuje podle všeho velké množství spor antraxu.
- 94letá Ottilie Lundgrenová ze státu Connecticut, která se nakazila plicními bakteriemi antraxu, zemřela pět dní po přijetí do nemocnice.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video