Muslimské plavky zvané burkiny rozdělují nejen českou společnost (ilustrační...

Muslimské plavky zvané burkiny rozdělují nejen českou společnost (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Na pláži v italském Terstu ženy zabránily muslimkám, aby se koupaly oblečené

  • 697
Na pláži v severoitalském Terstu zabránily ženy v koupání skupině muslimek, které chtěly jít do vody oblečené, v souladu s pravidly své víry. Některé Italky na zahalené ženy křičely, že oblečené do vody nesmí. Jiné ženy v plavkách se ale naopak muslimek zastaly s tím, že ústava zaručuje svobodu vyznání a že se tedy mohou koupat, v čem chtějí.

Incident se stal v neděli na pláži zvané Pedocin v Terstu na severovýchodě Itálie. Tato pláž je podle agentury ANSA jedinou v Evropě, kde je oddělené koupání pro ženy a muže, a to bílou zdí. Ta byla postavena koncem 19. století, aby se zabránilo „neslušnému chování“.

„Problém není v tom, že se jdou koupat oblečené, ale v tom, že v tom oblečení chodí po městě, takže je to nehygienické,“ citoval deník Il Messaggero jednu z žen na pláži. Muslimky ale zřejmě měly na sobě takzvané burkiny, tedy plavky zakrývající tělo včetně hlavy, nebyly tudíž v oblečení, v němž „chodí po městě“.

Jiné ženy na pláži v tradičních dvojdílných plavkách se muslimek zastaly. „Je to ústavní právo koupat se, jak chtějí,“ uvedla jedna z nich.

V burkinách na „Mácháči“. Jako bych byla nahá, líčí zkušenost redaktorka

Ve sporu musela zasáhnout ochranka pláže. Podle ní ale pravidla pláže neříkají, v čem se tam mají lidé koupat.

Minulý měsíc vzbudila pozornost místních médií starostka jiného italského letoviska, Monfalcone, Anna Maria Cisintová, která označila za „nepřijatelné“, aby se muslimky chodily do moře koupat zahalené. „Ti, kdo pochází z jiného prostředí, než je to naše, mají povinnost respektovat pravidla a zvyky platné v italském a místním kontextu. Nelze akceptovat ‚islamizaci’ našeho území,“ uvedla Cisintová, která je členkou jedné ze stran italské vládní koalice, krajně pravicové Ligy.

Koupání v burkinách na středomořských plážích řešili v roce 2016 ve Francii, kde některá města, například Nice či Cannes, vydala zákaz nošení burkin na plážích. Soud ale posléze tyto zákazy zrušil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video