Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mušaraf podlehl tlaku vlády, odchází z čela Pákistánu

  10:04aktualizováno  16:37
Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf odchází. Rezignaci oznámil v ranním televizním projevu k národu. K odchodu ho tlačila vláda, která ho jinak chtěla sesadit parlamentní cestou. Tomu se teď Mušaraf, který je od loňska v politické izolaci, vyhne. Demisi ještě dnes předám šéfovi parlamentu, řekl.

Parvíz Mušaraf v televizním projevu oznámil rezignaci (18. srpna 2008) | foto: Reuters

"Po zvážení situace a po konzultacích s právními poradci a s politickými spojenci jsem se na jejich radu rozhodl z úřadu odstoupit. Moji rezignaci ještě dnes dostane předseda Národního shromáždění," prohlásil Mušaraf. "Od nikoho nic nechci, nemám žádné zájmy. Svou budoucnost nechávám v rukou národa."

Mušaraf byl od loňských dramatických událostí v politické izolaci. Sílícímu tlaku na svůj odchod čelil hlavně v posledních týdnech - zvlášť poté, co vláda 7. srpna ohlásila, že hodlá zahájit takzvaný impeachment, tedy proceduru vedoucí k prezidentově sesazení. Důvod? Mušaraf hrubě porušil ústavu, zradil důvěru lidu a poškodil ekonomiku země. - přečtěte si Pákistánské vládní strany chtějí dostat prezidenta před soud

Vládní politici prezidenta několikrát vyzvali, aby nečekal na impeachment a raději odešel sám. Ten to však odmítal a veškerá obvinění, která proti němu kabinet vznesl, označoval za falešná. Spekulovalo se dokonce, že využije své pravomoci a rozpustí parlament.

. Profil Parvíze Mušarafa

Nakonec ale podlehl tlaku a ohlásil odchod. V ranním projevu nicméně zopakoval, že všechna obvinění jsou křivá. "Jistí lidé vedení osobními zájmy proti mně vznesli falešná obvinění a obelhali lid," řekl.

Vyzval k usmíření znepřátelených táborů. "Problémy můžeme vyřešit, pokud budeme spolupracovat," prohlásil. A zdůraznil, že Pákistán je pro něj na prvním místě, že vždy pracoval pro jeho blaho a ke všemu, co v úřadu udělal, ho vedly dobré úmysly.

Dlouze také hovořil o ekonomickém růstu, který země za poslední léta zažila. Právě ekonomika ale výrazně utrpěla nestabilitou, do níž se Pákistán za poslední rok a půl ponořil. Finanční trhy se propadly, rupie jen za letošek oslabila o čtvrtinu. Hned po Mušarafově dnešním projevu začala zase posilovat, uvedly agentury.

Dlouhá politická izolace
V rozporu s konstitucí bylo podle vlády Mušarafovo říjnové znovuzvolení do prezidentské funkce. Pětašedesátiletý Mušaraf tehdy kandidoval z pozice vrchního velitele armády, což základní zákon zakazuje. Když volbu vyhrál, slíbil, že z vojenského postu odstoupí.

Opozice ale mezitím podala stížnost k Nejvyššímu soudu. Ten měl o oprávněnosti Mušarafova znovuzvolení rozhodnout počátkem listopadu, ale tři dny před očekávaným verdiktem prezident vyhlásil výjimečný stav, soudce vyhnal a nahradil je svými stoupenci. Ti následně veškeré stížnosti zamítli a oprávněnost volby uznali.

Výjimečný stav byl odvolán až v polovině prosince. Mušaraf, od útoků z 11. září 2001 spojenec Američanů v boji proti terorismu, před nástupem do staronové funkce odložil uniformu a moci se chopil jako civilní lídr. Na leden také vyhlásil předčasné parlamentní volby a průzkumy ukazovaly na drtivé vítězství opozice, hlavně Pákistánské lidové strany, vedené někdejší premiérkou Bénazír Bhuttovou. Ta se do země vrátila v říjnu po osmi letech v exilu.

Bénazír BhuttováTři dny před koncem roku však byla Bhuttová zavražděna na předvolebním shromáždění v Rávalpindí. Její stoupenci z přípravy atentátu okamžitě obvinili Mušarafa, armádu a tajné služby a žádali nezávislé vyšetřování pod hlavičkou OSN. Prezident nařčení odmítl a do Pákistánu pozval britské vyšetřovatele.

Volby, odložené na únor, pak podle předpokladů vyhrála opozice v čele s PPP. Do jejího čela se mezitím společně postavili vdovec po Bhuttové Asíf Alí Zardárí a syn někdejší premiérky. Další silou vládní koalice se stala strana Naváze Šarífa, rovněž někdejšího předsedy vlády. Právě jeho sesadil Mušaraf, když v roce 1999 přebíral moc.

Co bude dál
Kdo Parvíze Mušarafa nahradí, není jasné. Jeho odchod by paradoxně mohl přispět k ještě většímu rozkolu ve vládní koalici. Její lídři totiž odstraněním Mušarafa přicházejí o společného nepřítele, tmelícího prvku v jejich jinak komplikovaném vztahu. Strany se nemohou shodnout například v otázce znovujmenování soudců, které Mušaraf loni rozehnal. Tento problém dokonce vedl k odchodu Šarífových lidí z kabinetu.

A otázkou také je, co bude se samotným Mušarafem. Hovoří se o zaručení beztrestnosti a také o odchodu do exilu, konkrétně do Saúdské Arábie.

Na jeho oznámení už reagovaly Spojené státy. Ústy ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové Bílý dům Pákistánce ujistil o neutuchající podpoře.

"Budeme dál spolupracovat s pákistánskou vládou a politickými vůdci a vybízet je, aby se dvojnásob soustředili na budoucnost své země a její největší potřeby - včetně zastavení nárůstu extremismu, řešení nedostatku potravin a energie a zlepšení ekonomické stability," uvedla Riceová v prohlášení.

"Spojené státy budou Pákistánu v tomto úsilí pomáhat, aby z něj mohl být stabilní, prosperující, demokratický, moderní muslimský stát," prohlásila a dodala, že Washington je Mušarafovi vděčný, že se připojil na stranu bojovníků proti Al-Kajdě, Talibanu a ostatních extremistů.

. Události v Pákistánu od podzimu 2007

6. října 2007 - Mušaraf byl opět zvolen prezidentem. Regulérnost voleb poté ověřoval Nejvyšší soud, opozice si stěžovala hlavně na to, že Mušaraf jako nejvyšší velitel armády nesměl podle ústavy na prezidenta kandidovat.

18. října 2007 - Do Pákistánu se po osmi letech v exilu vrátila expremiérka Bénazír Bhuttová. Předtím se dohodla s Mušarafem na osvobození od všech obvinění z korupce, kterým ve vlasti čelila. - čtěte o krvavém návratu Bhuttové do vlasti

3. listopadu 2007 - Mušaraf vyhlásil výjimečný stav, který odůvodnil
rostoucími nepokoji a vměšováním justice do politiky. Nejvyšší soud to
odmítl schválit, poté byli jeho soudci odvoláni. Policie zatkla na tři tisíce lidí. - čtěte Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

22. listopadu 2007 - Nejvyšší soud, do něhož Mušaraf jmenoval své přívržence, zamítl poslední ze stížností opozice na zvolení Mušarafa prezidentem a potvrdil platnost říjnových voleb.

25. listopadu 2007 - Expremiér Naváz Šaríf se vrátil do Pákistánu ze saúdskoarabského exilu. Policie zadržela v zemi na tři tisíce jeho stoupenců.

28. listopadu 2007 - Mušaraf odstoupil z funkce velitele armády a den poté složil přísahu jako civilní prezident.

15. prosince 2007 - Mušaraf zrušil výjimečný stav. - čtěte Mušaraf potvrdil konec výjimečného stavu a pochválil se za plnění slibů

27. prosince 2007 - Bénazír Bhuttová zemřela po sebevražedném
atentátu, jehož obětí se na předvolebním shromáždění v Rávalpindí stalo
dalších 16 lidí. Následné nepokoje si po celé zemi vyžádaly na 60 mrtvých. - čtěte Pákistánská expremiérka Bhuttová zemřela po atentátu

18. února 2008 - V parlamentních volbách zvítězila Pákistánská
lidová strana (PPP).

25. března 2008 - Premiérem se stal Júsuf Ráza Gílání (PPP).

13. května 2008 - Devět ministrů z Pákistánské muslimské ligy (PML-N) Naváze Šarífa podalo demisi kvůli neshodám ohledně obnovení původního složení Nejvyššího soudu. Premiér demisi nepřijal.

7. srpna 2008 - Předseda PPP Zardárí uvedl, že vládní koalice zahájí proceduru vedoucí k odvolání Mušarafa, jehož viní z oslabování ekonomiky a z porušování ústavy.

18. srpna 2008 - Mušaraf oznámil, že předá předsedovi dolní komory parlamentu svou demisi.

(Zdroj: ČTK)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...