Rusové si pochodem Nesmrtelného pluku připomněli konec války

  • 771
Rusové si připomíněli 73. výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce. Po tradiční vojenské přehlídce na Rudém náměstí Moskvou pochodoval Nesmrtelný pluk. Vrcholem oslav však byla dopolední přehlídka, které se zúčastnili všichni významní ruští politici včetně prezidenta Vladimíra Putina.

Na úvod přehlídky pronesl projev ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko je otevřené k dialogu a to ve všech otázkách zajištění celosvětové bezpečnosti,“ prohlásil. 

Letošní přehlídky se podle ruského ministerstva obrany zúčastnilo na třináct tisíc můžu a žen, 159 kolových a pásových vozidel a 75 vrtulníků a letadel Vzdušně-kosmických sil Ruské federace. „Je to trošku divadlo, ale lidi se na to rádi dívají, vzbuzuje to v nich hrdost. Samozřejmě je to i namířené do zahraničí,“ řekl ve studiu iDNES.cz vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. 

Visingr napočítal patnáct nových modelů vojenské techniky. Od tanků a stíhaček, až po sněžný skútr. „Ruská armáda se neustále modernizuje, což je vidět i na detailech, jako jsou třeba nové uniformy. Rusové například jako vůbec první na světě mohou odpálit ze vzduchu balistickou raketu s dostřelem až dva tisíce kilometrů,“ řekl Visingr.

Mezi další představené novinky patří útočné drony Korsar a Katran nebo robotické systémy protipožární podpory Ural. Armáda poprvé ukázala i tanky Terminátor (psali jsme o nich v článku Ruská armáda zavedla do výzbroje „smrtící kombajny“. Byly i v Sýrii)

Na rozdíl od loňska se dostalo i na leteckou část přehlídky. Minulý rok ji zhatilo nepříznivé počasí.

Rusko slaví porážku nacismu v Evropě oproti Česku o den později, tedy 9. května. Vysvětluje se to tím, že v okamžiku německé kapitulace v Berlíně 8. května 1945 bylo v Moskvě, vzhledem k časovému posunu, už po půlnoci. Den vítězství je v Rusku považován za svátek, který Rusy nejvíc sjednocuje. Někdejší Sovětský svaz ztratil podle odhadů v druhé světové válce 26 milionů občanů.

Celý záznam vojenské přehlídky v Moskvě:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video