Sporťák, ve kterém boural pop Timofej.

Sporťák, ve kterém boural pop Timofej. | foto: gazeta.ru

Pop havaroval po zběsilé jízdě moskevskými ulicemi. Měl skelný pohled

  • 54
V centru Moskvy havaroval luxusní vůz. Naboural auto jedoucí před ním, do druhého narazil v protisměru. Vůz řídil děkan moskevského chrámu Ilji Proroka Timofej. Podle ruských médií byl řidič opilý a vůz měl diplomatickou registrační značku.

"Byl úplně mimo a měl skelný pohled," řekla podle serveru Gazeta.ru policistům svědkyně nehody, která z obavy před nepříjemnostmi odmítla novinářům sdělit své jméno. Na místo nehody podle ní přišli neznámí muži, kteří z auta odmontovali poznávací značku. Sám pop Timofej odmítl před policisty vypovídat.

Moskevský patriarchát incident potvrdil s tím, že kněz byl pod vlivem léků a nyní je na nemocenské. Automobil mu prý poskytli ke splnění naléhavých úkolů. Proč měl cizí poznávací značku, pravoslavný úřad nevysvětlil.

Nehoda může být podle ruského tisku dalším šrámem na pověsti pravoslavné církve, která se s mohutnou podporou státu snaží obnovit svůj vliv z doby před bolševickou revolucí. V poslední době v médiích stoupá počet informací o marnotratnosti a rozmařilém životě ruských duchovních.

Nejvyšší představitel ruského pravoslaví metropolita Kirill v neděli v projevu v Kolomně u Moskvy prohlásil, že církev musí posílit nové pokolení vzdělaných duchovních, ochotných k sebeobětování a odříkání. "Bez ohledu na klevety, pomluvy, závist a zlobu musejí kněží naplňovat svým každodenním hrdinstvím službu Boží bez nároku na majetek a privilegia," dodal metropolita.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video