Tragický únos izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Ozbrojení policisté, převlečení za olympijské závodníky na střeše jednoho z domů v olympijské vesničce. | foto: Profimedia.cz

Mnichovský masakr po 50 letech. Vdovy po sportovcích hrozí bojkotem piety

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Německo se chystá na připomínku jedné z nejsmutnějších událostí v historii olympijského hnutí. Na začátku září uplyne půl století od tragédie na letních hrách v Mnichově, kde při útoku palestinské teroristické organizace zahynulo jedenáct členů izraelské výpravy. Přípravy na vzpomínkové akce však kalí spory o výši odškodného, které Berlín pozůstalým nabízí.

„Jsme naštvaní a zklamaní. Nikdy jsme nechtěli veřejně probírat peníze, ale teď nám nic jiného nezbývá,“ svěřila se agentuře AFP Ankie Spitzerová, vdova po izraelském trenérovi šermu a jedna z mluvčích pozůstalých po zavražděných olympionicích.

Německé ministerstvo vnitra údajně rodinám nabídlo deset milionů eur. Do této částky je ovšem zahrnuto 4,5 milionu, které Berlín rodinám vyplatil v minulosti a z nichž údajně až polovinu shrábli právníci.

Spitzerová poslední německý návrh označila za „urážku“ či „drobty ze stolu“ a pohrozila, že pozůstalí budou připomínku padesát let staré tragédie bojkotovat. Letošní výročí podle ní představuje poslední příležitost, jak na důstojné kompenzace dosáhnout.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video