Pence přijel na nečekanou návštěvu Kyjeva. Setkal se se Zelenským

  • 41
Bývalý americký viceprezident Mike Pence přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Informovala o tom jako první stanice NBC, podle níž je Pence prvním uchazečem republikánů o nominaci strany pro příští prezidentské volby, který se během kampaně setká s hlavou ukrajinského státu Volodymyrem Zelenským. Ten uvedl, že s Pencem probral obrannou spolupráci i možný vstup Ukrajiny do NATO.

Pence je hlasitým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina a otevřeným zastáncem podpory Ukrajiny v její obraně před ruskou invazí. „Návštěva jen posiluje mé odhodlání plnit svou úlohu a nadále vyzývat k silné americké podpoře našich ukrajinských přátel a spojenců,“ řekl Pence v rozhovoru, který poskytl NBC v Kyjevě.

„Diskutovali jsme o naší obraně, vztazích mezi našimi zeměmi, bezpečnostní spolupráci a důležitosti odhodlání a jistoty partnerů ohledně budoucího členství Ukrajiny v NATO,“ uvedl na Twitteru Zelenskyj.

Podle něj je pro Ukrajinu podpora Spojených států zásadní, a to jak ze strany administrativy prezidenta Joea Bidena, tak obou hlavních politických stran v USA.

O Bílý dům zabojuje i bývalý viceprezident Pence, chce být protiváhou populistů

Cesta do Kyjeva staví Pence do jedinečné pozice v rámci Republikánské strany, kde kdysi dominovali zastánci tvrdého přístupu vůči Rusku, avšak nyní v ní převládají stoupenci exprezidenta Donalda Trumpa, který opakovaně vyslovil Putinovi uznání a jehož voličská základna o podporu Ukrajiny nemá příliš zájem, připomíná NBC.

Trump je jedním ze soupeřů svého někdejšího viceprezidenta v republikánských primárkách. V průzkumech za ním Pence zaostává o více než 30 procentních bodů, uvedla agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video