V Turecku havaroval kamion s migranty, nepřežilo 22 lidí včetně dětí

  • 47
Při dopravní nehodě na západě Turecka v neděli zahynulo 22 lidí, mezi nimi i děti. Podle fotografií z místa neštěstí zřejmě nákladní vůz, který migranty převážel, prorazil svodidla a spadl z dálničního přejezdu do zavlažovacího kanálu pod ním. Vozidlo jelo po silnici vedoucí z města Aydin do přístavu Izmir.

Neštěstí se událo časně ráno, turecké sdělovací prostředky však zatím neposkytly podrobnější informace o národnosti obětí. Skupina směřovala k pobřeží, pravděpodobně na poloostrov Dilek, který odděluje jen asi dva kilometry široká úžina od řeckého ostrova Samos. Havarovaný kamion vezl dva nafukovací čluny. 

Řidič havarovaného vozidla by po propuštění z nemocnice mohl čelit trestnímu stíhání. Společně s ním utrpělo zranění dalších dvanáct lidí, přičemž podle soukromé zpravodajské agentury Demiroren se zranilo devět dětí.

Fotografie z místa neštěstí ukazují zcela zničený převrácený vůz přímo v zavlažovacím kanálu. Turecký řidič ze svého nemocničního lůžka vypověděl, že k pádu z přejezdu došlo, když se snažil vyhnout jinému vozidlu.

Turecko je v posledních letech jedním z hlavních tranzitních států, přes který putují migranti směřující do Evropské unie. V roce 2015 z něj do sousedního Řecka dorazil milion běženců, což vedlo k vyjednávání mezi EU a Ankarou ve snaze Bruselu příliv zabrzdit. Po uzavřené dohodě se provoz na této migrační trase výrazně snížil.

Letos se nicméně z Turecka do Řecka dostalo téměř 25 000 migrantů, napsala agentura AFP, podle níž 118 lidí při této cestě zahynulo. Běženci často od tureckých břehů vyplouvají k nedalekým řeckým ostrovům, mnozí už také do Řecka vstoupili přebroděním hraniční řeky Evros na severu Turecka. To byl podle řecké policie také případ deseti migrantů, kteří v sobotu zahynuli společně s osobou podezřelou z převaděčství při dopravní nehodě na cestě do Soluně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video