Kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová (29. června 2019)

Kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová (29. června 2019) | foto: Reuters

Nazval mě pirátkou, to je urážka. Německá kapitánka zažaluje Salviniho

  • 779
Německá kapitánka humanitární lodi Sea-Watch 3 zažaluje italského ministra vnitra Mattea Salviniho za urážku. Jedenatřicetiletou Carolu Racketeovou, která na ostrov Lampedusa přepravila přes 40 migrantů, italské úřady vyšetřují kvůli možnému napomáhání nelegální migraci.

V úterý byla Racketeová propuštěna z domácího vězení. Soud rozhodl, že neporušila zákon, když prolomila námořní blokádu, protože dopravením zachráněných migrantů do přístavu vykonávala svou povinnost chránit lidské životy. Loď Sea-Watch 3 byla dočasně zabavena. Žena bude vyslýchána příští týden.

Salvini je šéfem protiimigrační strany Liga a ve vládě prosadil tvrdou protiimigrační politiku. Racketeovou opakovaně veřejně pranýřoval, nazval ji mimo jiné pirátkou a sliboval, že bude z Itálie vyhoštěna.

„Připravili jsme žalobu na ministra Salviniho,“ řekl rozhlasové stanici Radio Cusano Campus kapitánčin právní zástupce Alessandro Gamberini. Italský ministr vnitra podle něj podněcuje k nenávisti.

Racketeová se skrývá na tajném místě, protože jí na sociálních sítích vyhrožovali znásilněním a smrtí.

Žaloba je signál

„Žaloba za urážku je způsob, jak vyslat signál. Když jsou lidé nuceni zaplatit hodně peněz, tak pochopí, že nemohou druhé bezdůvodně urážet,“ řekl Gamberini. Narážel tak na pokutu, kterou Salvini bude muset zaplatit, pokud soud prohraje.

Další, prosím. Na povolení přistát čeká u Itálie nová loď s 54 migranty

Italský ministr vnitra a vicepremiér se na blížící proces podle všeho těší, uvedla agentura Reuters. „Ona porušila zákon, zaútočila na italskou vojenskou loď a teď mě bude žalovat,“ reagoval. „Gangsterů se nebojím, a už vůbec ne bohaté a rozmazlené německé komunistky!“ napsal Salvini na twitteru.

Útokem na vojenskou loď Salvini myslel kolizi v přístavu, když loď Sea-Watch 3 minulý týden při nepovoleném vplutí do přístavu přimáčkla policejní člun k přístavní hrázi. V úterý ale soud vyhodnotil, že šlo o neúmyslný čin, a navíc došel k závěru, že člun policistů lze pokládat za vojenskou loď jen v mezinárodních vodách. Ministr vnitra kapitánce za neobratný manévr hrozil deseti lety vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video