Diskuze

Zemřel poslední rumunský král Michal I., do exilu ho vyhnali komunisté

Ve věku 96 let zemřel ve Švýcarsku poslední rumunský král Michal I., s odvoláním na královský dům o tom informovala agentura Reuters. Někdejší monarcha žijící v exilu trpěl rakovinou a loni se stáhl do ústraní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

"Po více než půlstoletí letech..." ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
RN

"Král se sice pokoušel vyjednávat a poukazoval na svou popularitu, komunisté mu ovšem pohrozili, že pokud na abdikaci nepřistoupí, popraví tisíc uvězněných studentů."

Vidí tady ještě někdo rozdíl mezi komunisty a nacisty?

4 0
možnosti
JP

Takže král, který vlastně nikdy reálně králem nebyl a nevládnul.

0 6
možnosti
JT

Vážený pane Pospíšile,

naopak, například na jeho rozkaz přešla rumunská armáda k sovětům a po jejich boku zahájila válku s německou říší, maďarským královstvím, slovenskou republikou a bojovala i na území protektorátu Čechy a Morava.:-/

0 0
možnosti
Foto

Král je mrtev, ať žije královna! Michal I. byl úctyhodná osobnost, která si zachovala tvář i v šílené době. Pánbůh se mu za to odvděčil vysokým věkem, ve kterém stihl obnovit vysokou reputaci královské rodiny v Rumunsku. V Rumunsku, které poslední dobou zažívá období velkého vzestupu hospodářského i kulturního. Čest jeho památce a snad bude jeho dcera a nástupkyně Markéta Rumunská neméně úspěšná.

8 0
možnosti
LP

Čest jeho pomátce, škoda že i dnes není Rumunsko královstvím. Královsky by se zde žilo!

8 0
možnosti
ZJ

Měl zajímavý osud. Třeba tím že v roce 1945 mu Sověti dali své vysoké vyznamenání (bo král Michal zajistil přechod Rumunska od Osy ke Spojencům) a o dva roky později ho vyhnali ze země.

10 0
možnosti
JC

J21a70n 83C21h66o84b60o87t

5. 12. 2017 13:30

Lidí, které bolšáni nejdříve oceňovali a pak poslali do lágru, by se našlo. O to hůř, že tu sebranku pořád někdo volí a Zeman s Janišem ji tlačí do vlády.

14 2
možnosti