Putin jel s ženami na koni, Němci mají nový státní svátek. Svět slavil MDŽ

  • 62
Po celém světě se v pátek slaví Mezinárodní den žen. V Berlíně navíc poprvé jako státní svátek. V Indii či Španělsku vyšly do ulic ženy volající po rovnoprávnosti, v Rusku se prezident Vladimir Putin projel na koni s policistkami. Italskou veřejnost pobouřil leták jedné z poboček vládní strany Liga vydaný coby obhajoba „ženské důstojnosti“.

Mezinárodní den žen, který poprvé navrhla německá socialistka Clara Zetkinová na mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani v roce 1910, se letos v německém městském státě Berlín stal státním svátkem. Podle stanice Deutsche Welle je tak Berlín první spolkovou zemí, která k takovému kroku přistoupila. 

V německé metropoli se u této příležitosti mají sejít tisíce lidí. Pod heslem „Slav, stávkuj, bojuj dál“ vyjdou od sochy Zetkinové na náměstí Alexanderplatz dále do města. Ve čtvrti Kreuzberg je pak v plánu „globální křik“. Ten má trvat minutu a podle organizátorů z řad odborů, ženských i lidskoprávních organizací má dát zájemcům šanci „vykřičet svůj vztek bez omezení“.

V zemích bývalého sovětského bloku také stále přetrvává zvyk obdarovat ženy květinami. Světové agentury tak přinesly fotografie květinových stánků z Ukrajiny, Běloruska i Ruska. Tam se k oslavám MDŽ tradičně přidal i ruský prezident Vladimir Putin, který se v předvečer svátku sešel s moskevskými policistkami a projel se s nimi na koni.

Italy a Italky v pátek podle deníku The Guardian naopak pobouřil leták, který k MDŽ vydala buňka krajně pravicové strany Liga na jihu země. V červeném letáku politici shrnují, kdo všechno „uráží důstojnost žen“. 

Podle nich je to každý, kdo podporuje adopci stejnopohlavními páry nebo kdo popírá „přirozenou roli žen“, tedy „podporu života a rodiny“. Leták kritizuje kvóty na zastoupení žen ve firmách, koncept náhradních matek či „politickou kulturu, která hlásá sebeurčení a zahořklé postoje vůči mužům“. 

Poté, co text zkritizovali Italové na sociálních sítích, levicová opozice i ženy z koaličního Hnutí pěti hvězd coby „šokující a zastaralý“, se od letáku distancoval předseda Ligy a italský ministr vnitra Matteo Salvini s tím, že „usiluje o rovnoprávnost žen a mužů i matek a otců“.

06.března 2019 v 17:31, příspěvek archivován: 08.března 2019 v 12:35

League Womens' Day leaflet: womens' 'natural role' is supporting the family https://t.co/kxk1uCepjp https://t.co/jsnqyVhHay

V mnoha zemích také vyšly ženy u příležitosti MDŽ do ulic. Ve Španělsku se konají manifestace a stávky části odborů, které vyhlásily feministické organizace. Ty volají po genderové rovnosti a zastavení násilí na ženách. 

V Barceloně a Madridu omezila stávka městskou hromadnou dopravu a menší demonstrace zpozdily několik vlakových spojů v Katalánsku. V Madridu vyrazilo ráno na kolech manifestovat za práva žen na 300 cyklistek s fialovými vlajkami. Hlavní demonstrace jsou po celé zemi plánovány na večer. Ke stávce se připojila i některá média, například španělská televize TVE zrušila dopolední vysílání La Maňana programu L1.

Manifestace podpořila řada politiků a více než desítka členů španělské socialistické vlády se zúčastní večerních demonstrací. 

„Chceme feministické Španělsko, protože jen díky feminismu dosáhneme úplné demokracie,“ napsal na Twitteru španělský premiér Pedro Sánchez. Manifestace podpořily i další levicové a regionální strany, například baskické či katalánské. Ultrapravicová strana Vox feministickou stávku odmítla s tím, že „nechce žádné kvóty“ ani diskriminaci mužů.

Na Filipínách, v Indii či Indonésii se stovky žen připojily k pochodům za svá práva, v Jižní Koreji pak demonstraci uspořádaly odbory, které požadují lepší pracovní podmínky pro ženy a rovnoprávnost obou pohlaví. Pochod žen se na páteční odpoledne plánuje také v tureckém Istanbulu. Tam se ovšem událost v minulých letech neobešla bez střetů s policií, která například loni na účastnice pochodu použila slzný plyn.

V Paříži využila skupinka členek organizace Amnesty International letošní MDŽ k tomu, aby před tamní ambasádou Saúdské Arábie protestovala proti věznění tří saúdskoarabských aktivistek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video