ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Loupež století. V mexickém přístavu ukradli 20 kontejnerů se zlatem a stříbrem

  • 3
Skupina ozbrojenců ukradla v mexickém přístavu Manzanillo dvacet kontejnerů, v nichž bylo mimo jiné zlato, stříbro a další vzácné kovy. Operace, kterou některá místní média označila za loupež století, se stala na jihozápadě Mexika ve státě Colima začátkem měsíce. Na veřejnost se zpráva dostala až o víkendu.

Loupež, jíž se podle deníku El País účastnilo nejméně 12 ozbrojených mužů se odehrála bez jediného výstřelu v přístavu Manzanillo nad ránem 5. června.

Skupina nejprve zpacifikovala ostrahu a pak s těžkou technikou naložila dvacítku kontejnerů na kamiony. Operace trvala asi osm až deset hodin. Kromě drahých kovů byla v ukradených kontejnerech i elektronika.

„Je to bezprecedentní. Sporadické krádeže kontejnerů jsme už zaznamenali, ale ne v takovém množství,“ řekl novinářům Gustavo Adrián Joya, mluvčí ministerstva vnitra státu Colima.

Vyšetřovatelé odmítli sdělit podrobnosti o množství ukradeného zlata a stříbra a uvedli, že loupež se stala v části přístavu provozovaném soukromou firmou. Zatím kvůli loupeži podle místních médií nebyl nikdo zatčen.

Neochotný prezident a kartely na vzestupu. Válka s drogami v Mexiku se bortí

Město Manzanillo na tichomořském pobřeží je hlavním přístavem Mexika, z něhož se vozí zboží na asijský trh, zejména do Číny.

Operují v něm proto také ozbrojené gangy, včetně narkokartelů. Ve státě Colima bojují mezi sebou drogový gang Kartel Jalisco nová generace (CJNG), který je jedním z nejmocnějších narkokartelů, a Nový kartel z Colimy, známý také jako Los Mezcales.

Manzanillo

Manzanillo

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video