ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mexičtí podvodníci využívají covidu, nakaženým nabízí bomby na svařování

  • 21
Podvodníci a zloději v Mexiku využívají dramatické situace, do které se kvůli pandemii covidu-19 dostalo mnoho lidí. Nakaženým lidem s těžkým průběhem nemoci nabízejí kyslíkové láhve určené ve skutečnosti na svařování.

Nemocnice v některých částech země jsou z 90 procent zaplněné a i pacienti vyžadující kyslíkovou terapii se musejí léčit doma. Na to reagují stovky podvodných inzerátů.

„Jde o kradené nádoby s kyslíkem, k průmyslovému využití, nelze je používat k dýchání,“ varoval úřadu pro ochranu spotřebitelů Ricardo Sheffield. Jindy zase podvodníci nabízeli tlakové láhve s kyslíkem nebo koncentrátory kyslíku za přemrštěné ceny, případně si nechali zaplatit zálohu a zmizeli.

V posledních týdnech se také v Mexiku stalo několik ozbrojených loupeží, jejichž cílem byly láhve s kyslíkem, nebo si únosci za kořist vybrali nákladní auta převážející tuto nyní vysoce ceněnou komoditu.

Dezinfekce a kyslíkové bomby nad zlato

V úterý policie v hlavním městě Mexiku zatkla pár, který se vydával za prodejce dezinfekčních přípravků, jejichž ceny se během pandemie dramaticky zvýšily. Jakmile se zájemce o koupi objevil u nich v bytě, unesli ho a požadovali výkupné. Podle policistů mají na svědomí nejméně tři takové činy.

Sheffield uvedl, že vláda se dohodla s výrobci kyslíkových tlakových lahví, aby až 70 procent produkce určené běžně pro průmyslové účely mohlo nyní posloužit pacientům s covidem-19. Státy v severní části země také mohou začít dovážet kyslík z USA.

V Mexiku, které má přibližně 128 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo 1,78 milionu lidí, 152 016 z nich zemřelo. Vláda upozorňuje, že skutečný počet nakažených je pravděpodobně výrazně vyšší, než uvádějí oficiální statistiky, píše agentura Reuters. Mezi nakaženými je i prezident Andrés Manuel López Obrador. Onemocnění má u něho mírný průběh.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video