V Lakandonském deštném pralese na jihu Mexika vyschlo několik tyrkysových lagun. Na snímku je jezero Metzabok. (23. srpna 2019) | foto: AP

V mexické džungli kvůli suchu vysychají populární tyrkysové laguny

  • 11
V Lakandonském deštném pralese na jihu Mexika vyschlo několik tykrysových lagun, které do oblasti každoročně lákají turisty. Podle odborníků za to může dlouhodobé sucho a zvyšující se teploty. Biologové se snaží přemístit vodní živočichy do míst, kde je ještě stále vody dostatek.

Z laguny Metzabok, jejíž vody za normálního stavu pokrývají plochu 89 hektarů, tento měsíc zbyla jenom popraskaná hlína. Laguna je významným přírodním zdrojem pro tamní domorodce, lakandonské indiány, kteří z ní berou vodu a chytají v ní ryby. Jejich živobytí zároveň závisí na turistech, kteří si průzračné vody uprostřed džungle oblíbili.

Poklesem vodní hladiny utrpěla i místní fauna, zhruba 350 lakandonských indiánů proto společně s biology strávilo několik uplynulých dní odchytem krokodýlů, ryb a želv, živočichy následně přesunuli do těch lagun, ve kterých je stále ještě voda.

Někteří ze starších domorodců si pamatují, kdy jezera, pro původní obyvatele posvátná a chráněná programem UNESCO, vyschla naposledy - v roce 1950. Odborníci se ale obávají, že k podobným jevům bude kvůli klimatické změně docházet čím dál častěji. 

„Za poslední čtyři roky se počet srážek snížil o 30 procent. Zároveň se průměrná nejvyšší teplota zvýšila z 30 na 34 stupňů,“ uvedl Adrián Méndez Barrera z mexického úřadu pro chráněné oblasti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video