ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dva turisty na Slovensku napadla medvědice. Jednoho těžce zranila v obličeji

  • 112
Vážná poranění tváře a hrudníku utrpěl pětačtyřicetiletý muž, kterého ve středu na středním Slovensku spolu s další osobou napadl medvěd. Informovala o tom Zuzana Hopjaková, mluvčí společnosti Air-Transport Europe, která provozuje vrtulníkovou záchrannou službu. Za poslední týden jde v zemi o nejméně třetí střet člověka s medvědem, incident tak obnovil debatu ohledně případné regulace počtu zmíněné chráněné šelmy.

Útok zvířete se odehrál na turistické cestě v lokalitě Drábovka v katastru obce Hriňová v blízkosti horského hotelu Poľana. V těžkém terénu je podle portálu sme.sk hledaly tři skupiny hasičů a záchranářů. Na místo vyrazili hasiči a záchranáři z Banské Bystrice, Detvy a Zvolenu na čtyřkolkách.

Záchranáři našli turisty asi až po dvou hodinách hledání, jednoho s lehčími, druhého s těžšími zraněními. Toho musel do nemocnice transportovat vrtulník.

„Jednoho z mužů kousla medvědice do ruky, pak vylezl na strom, odkud zavolal pomoc. Další muž byl zraněn těžce a záchranáři ho museli na místě stabilizovat a vrtulníkem byl transportován do nemocnice. Utrpěl zranění končetin a tváře,“ napsal hasičský sbor na svém Facebooku.

Medvědice na turisty zaútočila okolo šesté hodiny večer. Podle slovenských médií chránila dvě mláďata.

Slovenští lesníci již dlouhodobě upozorňují na potřebu regulace populace medvěda na Slovensku, jehož považují za přemnoženého. Úřady v zemi dříve nechaly utratit například šelmy, které ztratily plachost a navštěvovaly obydlené oblasti.

Střety medvěda s člověkem na Slovensku nejsou ojedinělé. V pondělí medvědice zaútočila na lesníka na středním Slovensku. Ve středu pak medvěd při jiném incidentu podle televize Markíza pronásledoval skupinu lidí, mezi kterými byli i pracovníci ministerstva životního prostředí a ochranáři. K tragickému střetu člověka s medvědem došlo loni na severu Slovenska, kdy podle výsledků pitvy sedmapadesátiletý muž zemřel právě po útoku této šelmy.

21. dubna 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video