Mayová má dost podpory, aby večer získala důvěru konzervativců

  • 372
O politickém osudu britské premiérky Theresy Mayové rozhodne ve středu večer hlasování konzervativních poslanců o nedůvěře, které si prosadili její straničtí odpůrci. Pokud o důvěru přijde, podle britských zvyklostí to znamená i faktický konec její vlády. Mayová má však jistou podporu 158 poslanců, což potřebuje k tomu, aby v hlasování uspěla.

Hlasování se podle médií uskuteční ve středu mezi 19:00 až 21:00 SEČ. „Postavím se tomuto hlasování se vším, co mám,“ reagovala premiérka ve středu ráno v krátkém vystoupení v přímém televizním přenosu. „Jednám v národním zájmu. Dohodu o brexitu máme na dosah ruky. Změna ve vedení by teď ohrozila naši budoucnost. Nemůžeme si dovolit nejistotu,“ dodala.

Mayová kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií čelí doma tvrdé kritice. Pokud odpůrci kolem bývalého ministra zahraničí Borise Johnsona shromáždí dostatek hlasů k jejímu svržení, Nový rok v sídle premiérů v Downing street 10 bude slavit už pravděpodobně jiný šéf kabinetu.

Nejméně 158 konzervativních poslanců nicméně už podle průzkumu stanice BBC naznačilo, že Mayovou ve stranickém hlasování podpoří. Právě prostá většina 158 z 315 zákonodárců Konzervativní strany je potřeba, aby Mayová hlasování ustála.

Mayová ve středu tvrdila, že její pád by způsobil to, že by vyjednávání o brexitu přešlo pod kontrolu opozičních labouristů. Nový lídr konzervativců by podle ní byl nucen odložit či dokonce odvolat vyhlášení odchodu Británie z Evropské unie. „Lid chce, abychom dotáhli brexit do konce. Musíme a měli bychom dodržet, co se v referendu odhlasovalo,“ řekla Mayová s odkazem na plebiscit z roku 2016.

Opozice rozhodnutí Mayové kritizovala. Podle jednoho z předáků Labouristické strany Iana Laveryho slabost premiérky „naprosto paralyzovala vládu v době, která je pro zemi kritická“. „Nedopečená brexitová dohoda nemá podporu kabinetu, strany, poslanců ani země,“ napsal Lavery v prohlášení.

Mayová odložila hlasování o brexitu. Jednat znovu nebudeme, zní z EU

Pokud středeční hlasování Mayová ustojí, nevyhne se pravděpodobně jiné politické turbulenci, a to předčasným parlamentním volbám. Ty hrozí, pokud její vítězství bude příliš těsné na to, aby ve straně hluboce rozdělené spory o brexit obnovila dostatečnou disciplínu k nějaké akceschopné politické činnosti. Podle analýzy Sky News musí tak být její výhra dostatečně přesvědčivá.

Graham Brady, předseda vlivného konzervativní klubu v Dolní sněmovně, který je znám pod názvem Výbor 1922, oznámil, že již obdržel potřebný počet dopisů od nespokojených konzervativních poslanců. Aby byl proces vyslovení nedůvěry Mayové jako lídryni strany spuštěn, je k tomu potřeba souhlas nejméně 48 konzervativních poslanců. Mayová nyní musí do večera přesvědčit nejméně 158 svých poslanců, aby zůstali na její straně.

Další možnost vyslovení nedůvěry až za rok

Pokud Mayová hlasování „přežije“, posílí se její pozice alespoň tím, že na základě nynějších pravidel by konzervativci příštích 12 měsíců nemohli hlasování o nedůvěře opakovat.

Britský konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, podporovatel ostrého brexitu.

Mnoho konzervativních poslanců, kteří budou o osudu Mayové hlasovat, jí už veřejně vyjádřilo podporu. „Myslím si, že by bylo chybou nyní volit nového vůdce,“ napsala například na Twitteru poslankyně Elizabeth Trussová. „Premiérku dnes večer podpořím. Ve hře je národní zájem, nejde tu o osobnosti,“ uvedl další poslanec Steve Brine.

Naopak vlivný konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který se pro hlasování o nedůvěře Mayové vyslovil už před několika týdny, napsal, že „země potřebuje nového vůdce a je načase, aby paní Mayová odešla“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video