Firmu Mattel proslavily panenky Barbie.

Firmu Mattel proslavily panenky Barbie. | foto: mattel.com

Mattel stahuje kvůli olovu v barvě přes milion hraček

  • 5
Společnost Fisher-Price, která patří do americké hračkářské skupiny Mattel, stahuje po celém světě zhruba 1,5 milionu hraček vyrobených v Číně. Jejich barvy by totiž mohly obsahovat příliš mnoho olova. Informovala o tom americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků.

Jde téměř o milion umělohmotných hraček ze severoamerického trhu a přes půl milionu ze zahraničních trhů.

Mluvčí českého Mattelu Marie Kadlecová říká, že stahované hračky se na českém trhu neprodávají, jen čtyři z nich přicházejí na Slovensko. "Stahování zboží se týká dodávky vyrobené mezi 19. dubnem a 6. červencem a z té se nedostalo nic na český ani slovenský trh," uvedla pro MF DNES.

S čínským zbožím mají problémy i tuzemské firmy. Česká obchodní inspekce nedávno nařídila přerovské společnosti Emos stáhnout z trhu čínskou elektrickou rozdvojku, při jejímž používání hrozilo nebezpečí úrazu elektrickým proudem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video