Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | foto: Profimedia.cz

Máte naši podporu, ujistil Srby příští ruský prezident

  • 75
Moskva bude dál podporovat Srby v otázce Kosova, ujistil srbské politiky pravděpodobný příští ruský prezident Dmitrij Medveděv. Současný první vicepremiér, který bude v nedělních volbách téměř jistě zvolen šéfem Kremlu, přijel do Bělehradu. "Srbsko je jediný stát a jeho jurisdikce platí na celém území," prohlásil.

"Tohoto postoje se budeme držet," řekl Medveděv. V Bělehradě mluvil jak s prozápadním prezidentem Borisem Tadičem, tak s o poznání nacionalističtěji laděným šéfem kabinetu Vojislavem Koštunicou.

Srbové kosovskou samostatnost jednoznačně odmítají. Kosovo berou jako nedílnou součást svého území a spoléhají přitom právě na podporu Ruska, jíž se jim dlouhodobě dostává. Moskva - stejně jako Bělehrad - považuje odtržení Kosova za akt porušující mezinárodní právo. A stejně tak i uznání nového státu jinými zeměmi. Bělehrad ze všech států, které už Kosovo uznaly, na protest stáhl své diplomaty.

Dmitrij Medveděv, momentálně první vicepremiér a šéf plynárenského gigantu Gazprom, přijel do srbské metropole s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. To dokazuje, že Rusové budou stát za Srbskem i po zvolení Medveděva šéfem Kremlu, napsala agentura Rauters.

Prezidentské volby v Rusku se konají už tuto neděli a Medveděv je předem jejich téměř jistým vítězem. Za svého nástupce si ho totiž zvolil Vladimir Putin.

Včera vydalo ruské ministerstvo zahraničí ke Kosovu další oficiální prohlášení. Znovu v něm vyžaduje dosažení kompromisu a zmiňuje také ruskou mírovou misi, jež působila v Kosovu v letech 1999 až 2004. To by mohlo znamenat, že Moskva zde chce obnovit svou vojenskou přítomnost.

Extrémně důležitá chvíle
Kosovo jednostranně vyhlásilo samostatnost minulou neděli 17. února. Následovaly protesty a násilnosti, které vyvrcholily minulý čtvrtek masovou demonstrací v Bělehradě. Radikálové při ní vtrhli na americkou ambasádu a zapálili ji. Incident si vyžádal život jednoho člověka, mladého kosovského Srba, jehož rodina se z provincie už před lety odstěhovala. Mladík uhořel v budově velvyslanectví. - více zde

Samostatné Kosovo už uznaly USA a také velké země Evropské unie - Velká Británie, Itálie či Německo.

"Tato návštěva přichází v extrémně důležité chvíli, je to příležitost potvrdit náš společný postoj k nezákonnému uchvácení Kosova," prohlásil dnes srbský ministr obchodu Predrag Bubalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video