Matka měla v Mariupolské porodnici přivést na svět své dítě, po ostřelování budovy nepřežily (9. března 2022)

Matka měla v Mariupolské porodnici přivést na svět své dítě, po ostřelování budovy nepřežily (9. března 2022) | foto: AP

Zabijte mě, křičela těhotná, když přišla po náletu o dítě. Nezachránili ani ji

  • 415
Ta fotografie obletěla svět. Těhotnou ženu záchranáři vynášejí na nosítkách z trosek vybombardované porodnice v Mariupolu. Když zjistila, že přichází o své nenarozené dítě, prosí podle agentury AP lékaře, aby ji zabili. Ti se však pokoušeli zachránit alespoň ji. Žena přesto zemřela.

Rusové 9. března zaútočili mimo jiné i na porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu.

Jedna z fotek, které v té době vznikly, zachytila těhotnou ženu na nosítkách, kterou záchranáři i dobrovolníci vynášejí z vybombardované budovy. Žena si tiskla ruku k podbřišku a byla v šoku. Jak zjistila agentura Associated Press, těhotná matka později zemřela.

Mariana Višegirskaja, kterou museli evakuovat po ostřelování porodnice v Mariupolu, v pátek porodila dceru Veroniku. (10. března 2022)

Associated Press informuje o tom, že žena byla po ostřelování porodnice převezena do jiné nemocnice.

Lékaři se ji pokoušeli udržet naživu. Matka, která si uvědomila, že přichází o své dítě, křičela, aby ji zabili. 

AP uvedla s odkazem na chirurga Timura Marina, který se snažil ženu zachránit, že matka měla rozdrcenou pánev a vykloubenou kyčel. Dítě přišlo na svět pomocí císařského řezu, narodilo se ale už mrtvé. Podle doktora novorozenec neprojevoval žádné známky života.

Matka zemřela nedlouho poté. Lékaři se ji pokoušeli zachránit přes půl hodiny. „Více než třicet minut resuscitace matky bylo bezvýsledné,“ řekl Marin v sobotu. 

Po těžkých bojích a chaosu, který během ostřelování Mariupolu ve středu nastal, doktoři nezjistili ani jméno mrtvé ženy. Pro její tělo si ale někdo přišel, neskončila tak v masovém hrobě. Ty se kvůli zvyšujícímu se počtu mrtvých stále rozšiřují. 

Jiný příběh s dobrým koncem

Další nastávající matka, která musela během ostřelování být z mariupolské porodnice evakuována, ve čtvrtek 10. března naopak úspěšně porodila. Mariana Višegirskaja pojmenovala svou novorozenou dceru Veronika. Obě jsou podle dosavadních informací v pořádku.

Mariupol zůstává obléhaný i v pondělí. Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové se do města stále nedostal humanitární konvoj. V přístavním městě od počátku války na Ukrajině přišlo o život už 2 187 místních obyvatel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video