Předsedkyně Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penová.

Předsedkyně Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penová. | foto: Reuters

Le Penová zneužívala náhrady, musí EU vrátit 300 tisíc eur, rozhodl soud

  • 32
Předsedkyně francouzského Národního sdružení a bývalá europoslankyně Marine Le Penová musí Evropskému parlamentu vrátit v přepočtu 7,5 milionu korun. Prohrála totiž soud o zneužívání poslaneckých náhrad. Ty vyplácela své asistentce za práci, kterou nedokázala doložit.

Neoprávněné čerpání 300 tisíc eur mezi prosincem 2010 a únorem 2016 zjistil europarlament v prosinci před dvěma lety. Loni v červnu ji pak ze zneužití peněz Evropského parlamentu obvinila francouzská policie. 

„Dnešním rozsudkem soud odmítá žalobu paní Le Penové a potvrzuje rozhodnutí Evropského parlamentu,“ uvedl tribunál Evropské unie. Le Penová se proti rozsudku může odvolat, píše agentura Reuters.

Francouzi obvinili Le Penovou ze zneužití peněz Evropského parlamentu

Tribunál také upozornil, že „je na poslancích Evropského parlamentu, a nikoli na parlamentu, aby prokázali, že obdržené částky byly použity na pokrytí skutečně vynaložených nákladů, které vznikly v plném rozsahu a výlučně z důvodu zaměstnávání jejich asistentů“. 

Soud nyní rovněž odmítl, že by Le Penová byla vystavena diskriminačnímu a podjatému zacházení, neboť nepředložila žádný důkaz, na jehož základě by bylo možné mít za to, že europarlament obdobná řízení vedl v minulosti či v současné době vede pouze vůči poslancům Evropského parlamentu ze strany Národní fronta (od 1. června se strana jmenuje Národní sdružení).

Le Penová byla poslankyní Evropského parlamentu v letech 2009 až 2017. Po porážce v druhém kole francouzských prezidentských voleb v roce 2017 se stala po volbách do francouzského parlamentu v témže roce poslankyní.

Problémy s fiktivním zaměstnáváním mají i další členové strany Le Penové. Francouzská justice například loni v prosinci obvinila jejího životního partnera a bývalého europoslance Louise Aliota ze zneužití financí Evropského parlamentu. Evropský parlament odhadl celkovou škodu ze strany europoslanců Národní fronty v posledních pěti letech na pět milionů eur (téměř 131 milionů Kč). Šlo zhruba o čtyřicet lidí odměňovaných jako asistenti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video