Ruský prezident Dmitrij Medveděv se fotografuje s ruskými veterány (26. září 2010)

Ruský prezident Dmitrij Medveděv se fotografuje s ruskými veterány (26. září 2010) | foto: AP

Maova dcera děkovala v Číně šéfovi Kremlu za stalinismus

  • 24
Ruský prezident Dmitrij Medveděv přijel do Číny stvrdit dobré sousedské vztahy. Šéfa Kremlu ale v Číně dostali do rozpaků, když ho vítali i coby představitele země, která do říše středu přinesla komunismus a stalinismus. Ten přitom Medveděv odsuzuje.

Ruský prezident zahájil v přístavním městě Ta-lien třídenní návštěvu, kde se setkal s ruskými válečnými veterány a také dcerou Mao Ce-tunga. Ta šéfovi Kremlu vysekla pochvalu, která ho uvedla do rozpaků.

"Velice si přejeme poděkovat vedení SSSR a sovětské armády! Přejeme si, aby Rusko a Čína žily v přátelství a přispívaly k míru po celém světě!" pronesla dcera, která válku, podobně jako další děti čínských komunistů, strávila v Sovětském svazu.

Medveděv se debatě o stalinismu delikátně vyhnul

Svoje upřímné poděkování zaskočenému prezidentovi potom ještě vyšperkovala: "Jste pro nás symbolem země, která přinesla komunismus, marxismus a stalinismus!" Medveděv se debatě o stalinismu, který veřejně odsuzuje, delikátně vyhnul.

Vyhověl ale prosbě dcery společně se vyfotografovat. Snímek dnes vévodil čínským deníkům a slova dcery velkého kormidelníka zase neunikla pozornosti ruských médií. Medveděvova návštěva dnes pokračovala schůzkou s čínským protějškem Chu Ťin-tchaem a dalšími čínskými prominenty.

RUSKO-ČÍNSKÉ VZTAHY

Rusko-čínské vztahy jsou v poslední době bezproblémové. Čína vždy podporuje Rusko v OSN a Moskvu podporuje i v otázkách rozšiřování NATO. Obě země chtějí především udržet klid podél čtyři tisíce dlouhé společné hranice.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv se svým čínským protějškem Chu Ťin-tchaem (26. září 2010)Hlavním tématem současné návštěvy jsou však ekonomické vztahy. Ani při dnešních jednáních v Pekingu se ruskému prezidentovi nepodařilo dohodnout cenu plynu, který chce Rusko dodávat do Číny od roku 2015.

Peking prý nechce platit za ruský plyn dráže, než nyní platí za australský (145 dolarů za tisíc metrů krychlových), zatímco Moskva podle tisku usiluje alespoň o 180 až 220 dolarů; Gazprom nyní prodává plyn v Evropě za 308 dolarů.

Ruská delegace se podle listu Vedomosti chystala v Pekingu nastolit také problém s kopírováním dříve dodaných ruských stíhaček Su-27 a Su-30. Číně se sice dosud nepodařilo kopie pozdvihnout na úroveň umožňující zařazení do výzbroje, ale už jim dělá reklamu na světovém trhu.

autor: stf, ČTK

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video