Symbolem LGBT komunity je duhová vlajka.

Symbolem LGBT komunity je duhová vlajka. | foto: Lucy Nicholson, Reuters

Malta je první evropskou zemí, která zakázala léčbu homosexuality

  • 443
Malta se stala první evropskou zemí, která zakázala homosexuální konverzní terapie poté, co parlament jednomyslně schválil návrh zákona zakazující pokusy léčit sexuální orientaci. Zákon se tak staví proti praxi, jejímž cílem je z homosexuála udělat heterosexuála.

Podle nového zákona bude každému, kdo by se pokusil „změnit, potlačit anebo zničit sexuální orientaci, pohlaví či genderovou příslušnost“ hrozit pokuta do 5 tisíc eur (135 tisíc Kč) nebo dokonce vězení.

Lékaři, kteří předepíšou gayům „léčbu“, mohou čelit pokutám až do výše 10 tisíc eur (270 tisíc Kč) a odnětím svobody na jeden rok, informoval sever Malta Today.

Iniciátorkou zákona je ministryně pro sociální dialog, ochranu spotřebitelů a občanské svobody Helena Dalli. Návrh zákona zavádí do právního systému, že „žádná sexuální orientace nebo genderové vyjádření nepředstavuje poruchu, onemocnění nebo jakýkoli jiný nedostatek“. Zároveň snižuje věkovou hranici u osob, kteří chtějí požádat o změnu pohlaví bez souhlasu rodičů, na 16 let.

Malta byla již dvakrát označena za nejpřívětivější evropskou zemi pro homosexuály, bisexuály, transsexuály a jejich práva, uvedl britský deník The Guardian. Teď je první evropskou zemí, která homosexuální terapii zakázala, doplňuje deník.

Léčení homosexuality se v posledních letech dostává do středu pozornosti, především v Americe zůstává stále populárnější než v Evropě. Zastánci konverzní terapie argumentují tím, že používají běžné psychologické metody a poradenství a tím lidem dobrovolně pomáhají změnit svou sexuální orientaci.

Přesto i ve Spojených státech je tato praxe zakázaná u nezletilých dětí ve státě Illinois a Kalifornii. Světová psychiatrická asociace ovšem snahy o léčbu sexuality odsoudila jako neetickou, nevědeckou a škodlivou pro ty, kdo ji podstupují.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video