Polští hygienici ubezpečují, že maliny prodávané na polských tržištích nejsou zdraví škodlivé. Ilustrační foto.

Polští hygienici ubezpečují, že maliny prodávané na polských tržištích nejsou zdraví škodlivé. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Maliny z Polska přiotrávily stovky Dánů

  • 22
Dánsko ovládl strach z malin. Od května do září se tu těmito lesními plody dovezenými z Polska otrávilo už pět lidí. Další téměř tisíc se přiotrávil, píše polský list Žycie Warszawy. Dodává, že nikdo už v Dánsku nechce polské maliny kupovat.

Dánští trhovci nabízejí polské ovoce jako dovezené z Německa či Česka, řekl listu Dariusz Jaroszewski, který provozuje polský obchod v Kodani.

Malinovou aférou žije podle listu celé Dánsko. "Jde o největší otravu za poslední léta," poznamenal autor článku.

Koncem května se například dezertem z polských malin přiotrávilo přes 450 pacientů a zaměstnanců nemocnice v Aalborgu. Další měsíce pak přinesly další oběti. Přiotrávili se i pacienti a personál jednoho domova důchodců, uvádí list Žycie Warszawy další příklad.

Odborníci zatím nepřišli na to, proč polské maliny vyvolávají otravu. Polští hygienici ale ubezpečují, že maliny prodávané na polských tržištích nejsou zdraví škodlivé.

Dánsko zatím ještě nezakázalo dovoz polského ovoce, ale mnoho tamních obchodníků už zrušilo své objednávky.

Není důvod k panice, tvrdí česká inspekce
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) je v hodnocení situace opatrná. Už ale dostala z evropského systému varování informace o mražených malinách a malinové drti z Polska, které kvůli možné kontaminaci takzvaným norovirem způsobily některým Dánům zažívací problémy.

České ovocnáře aféra kolem polských malin nepřekvapila. "Víme, že ochranné lhůty pro použití pesticidů v ovocnářství jsou v Polsku několikanásobně kratší než v ČR. Porovnání jsme si v tomto ohledu dělali u jablek," řekl ČTK tajemník české Ovocnářské unie Martin Ludvík. Ochranná lhůta je doba, po kterou se ovoce po ošetření pesticidy nesmí sklidit a dostat ke konzumentovi.

Většina malin na českém trhu pochází právě z Polska. "Polské maliny, jahody, borůvky či ostružiny se na českých tržištích běžně prodávají. Netvrdíme, že polské zboží je jedovaté, ale české ovoce je daleko bezpečnější, protože naše normy jsou výrazně přísnější než polské," poznamenal Ludvík.

Podle mluvčí potravinářské inspekce jsou ale tvrzení ovocnářské unie nepodložená. Například jakékoli spojování polských malin s pesticidy je zcela zavádějící, tvrdí Daniela Kolejková. "Žádné ohrožení českého spotřebitele v současné době nehrozí a není důvod k šíření nepodložené paniky," dodala pro ČTK.

Podle inspekce sice bylo v červnu a začátkem října přivezeno do Česka celkem 46 tun polských malin. Obratem však byly vyvezeny mimo jiné do Dánska a na český trh se vůbec nedostaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video