Vojáci v Mali (18. srpna 2020)

Vojáci v Mali (18. srpna 2020) | foto: AP

Rusové vraždí i mimo Ukrajinu. Žoldnéři pomohli pobít 300 civilistů v Mali

  • 103
V Mali bylo za pět dní zavražděno 300 civilistů. Na zabíjení se podle svědků podílela malijská armáda ve spolupráci s ruskými žoldnéři. Informaci v úterý zveřejnila skupina Human Rights Watch. Německá diplomacie po africké zemi chce, aby umožnila nezávislé vyšetření zpráv o vraždění civilních obyvatel.

„Generální štáb malijské armády se ve své zprávě o armádních operacích nezmínil o civilních obětech. Odporuje to výpovědím svědků, kteří se zmiňují o vraždění civilistů,“ uvedlo v úterý ve svém prohlášení německé ministerstvo zahraničí.

Malijská armáda v sobotu oznámila, že její vojáci zabili 200 islamistických bojovníků, i když ochránci lidských práv už tehdy hovořili i o civilních obětech.

Podle zprávy Human Rights Watch (HRW) byli civilisté zabiti mezi 27. a 31. březnem v desetitisícovém městě Moura v regionu Mopti. Islámští radikálové zde stupňují své útoky, které se šíří i do okolních zemí Sahelu. HRW označuje boje ve městě Moura za „nejkrutější událost zaznamenanou za desetiletého ozbrojeného konfliktu“ v Mali.

Ukrajina: Rusové jsou i po smrti pohroma, ať už se rozkládají, nebo hoří

Zabíjení ve městě Moura odsoudily USA, Evropská unie, Francie i Německo. Skoro dvě desítky svědků uvedly, že vrtulníky do města dopravily vojáky, z nichž někteří mluvili rusky. 

Začala přestřelka, mezi jejímiž oběťmi byli vojáci, radikálové a civilisté. Potom se vojáci vydali do města a zabíjeli vybrané muže. Vyvedli ven několik stovek neozbrojených lidí a u řeky je nechali několik dní pod palčivým sluncem. 

Odejděte okamžitě, vyzvalo Mali stahující se Francouze. Vojáky chce Niger

Mnozí pocházeli z okolních vesnic a do města přišli na týdenní dobytčí trh. Část z těchto lidí pak vojáci v noci zastřelili. Těla byla navršena ve třech hromadných hrobech. Svědci, na něž se odvolává HRW, se shodli, že mezi vojáky byla asi stovka ruskojazyčných lidí.

V Mali je u moci od roku 2020 vojenská junta, která po sporech s Francií upevňuje vztahy s Ruskem. Bývalá koloniální mocnost Francie nyní z Mali stahuje své vojáky, kteří tam od roku 2013 pomáhali v boji proti islámským radikálům. Stahují se také vojáci ze spojeneckých zemí, jež byly do vojenské mise v Mali zapojeny. 

Malijské armádě nyní pomáhají podle médií žoldnéři z ruské soukromé Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) armády, i když junta oficiálně jejich nasazení nepřiznává a Rusy označuje za vojenské instruktory.

Městečko Moura, kde byly pozabíjeny stovky civilistů.

Městečko Moura, kde byly pozabíjeny stovky civilistů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video