Ve Španělsku spadl do studny dvouletý chlapec. Záchrana trvá už 9 dní

  • 49
Už devátý den trvá ve španělské Málaze záchrana dvouletého hocha, který spadl do sto metrů hluboké úzké studny. Záchranářům práci výrazně zkomplikovala tvrdá žula, na kterou při vyprošťování narazili. Zda je chlapec stále naživu, není zatím jasné.

Dvouletý chlapec jménem Julen Rosello spadl do úzkého a hlubokého vrtu 13. ledna, když utekl rodičům.

Neštěstí se stalo v hornaté oblasti v provincii Málaga na jihu Španělska,  poblíž místa byl nalezen pytlík se sladkostmi, který měl hoch u sebe.  

Na vytažení chlapce pracuje přes sto záchranářů, mezi nimi jsou i specializovaní horníci a důlní technici. 

Operaci komplikuje fakt, že otvor studny je úzký a nevejde se do něj záchranář. 

Proto se inženýři rozhodli pro vyvrtání záchranného vertikálního vrtu. Podle španělského listu El Páis však záchranu zkomplikovala ve 52 metrech tvrdá žula. 

„Snažíme se, abychom se k němu co nejdříve dostali. Nevadí nám únava ani nedostatek spánku,“ popsal pro The Guardian Ángel Vidal, hlavní inženýr, který na záchranu dohlíží. 

Chlapec podle expertů může být stále naživu. Chladné počasí zpomaluje metabolismus a tělo potřebuje méně energie. Člověk tak dokáže přežít s pomalým dýcháním a nízkým krevním průtokem. 

Rodiče dvouletého Julena už o dítě dříve přišli. Jejich tříletý syn v roce 2017 náhle zemřel na zdravotní potíže. 

22.ledna 2019 v 10:43, příspěvek archivován: 22.ledna 2019 v 10:51

Para dar esperanzas sobre los #mineros decir que hay ramplas en la mina mucho más estrechas, de cuarta y cote de altura, en las que el casco pega en el techo, y se trabajan igual #AsturiasconJulen #MinerosAsturianos #minerosasturias #julen #totalan https://t.co/xs0RV0XXRU


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video