Skopje. Demonstrace za změnu státního názvu Makedonie (16. září 2018)

Skopje. Demonstrace za změnu státního názvu Makedonie (16. září 2018) | foto: AP

Makedonie udělala další krok k přejmenování. Parlament schválil změnu ústavy

  • 12
Makedonští poslanci schválili na svém jednání změnu ústavy. Zakotvili do ní nový název země Republika Severní Makedonie. Stát tak vyšel vstříc požadavkům Řecka, které mu kvůli názvu blokovalo vstup do Evropské unie a NATO. O výsledku jednání informovala agentura Reuters.

Makedonie udělal další krok na cestě ke svému přejmenování. Tamní parlament v pátek schválil další změnu ústavy vedoucí k tomu, že se země bude nově jmenovat  Republika Severní Makedonie. Vládní koalice získala podporu potřebné kvalifikované většiny poslanců až několik hodin před hlasováním.

Už loni, když v říjnu, kdy proces ústavních změn započal, musela makedonská vláda premiéra Zorana Zaeva přesvědčit osm opozičních poslanců, aby ji podpořili v hlasování. V pátek zvedlo ruku pro ústavní změnu 81 zákonorádců z 120. Poslanci nejsilnější parlamentní strany VMRO-DPMNE, která je v opozici a změnu důrazně odmítá, hlasování bojkotovali.

Zákonodárný sbor i tak schválil dodatky k základnímu zákonu Makedonie, jež předpokládá dohoda uzavřená makedonskou a řeckou vládou vedenou premiérem Alexisem Tsiprasem loni v červnu ve městě Prespa. Naplnění této dohody by mělo ukončit letitý spor obou zemí a otevřít Makedonii cestu do Evropské unie a Severoatlantické aliance NATO.

Řekové do EU a NATO nechtějí už desítky let Makedonii vpustit kvůli jejímu jménu. Název sousední země Řekové považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na řeckou provincii, která se také jmenuje Makedonie.

V minulosti Řecko také kritizovalo svého souseda, když vztyčil sochu Alexandra Makedonského. Úspěšného antického vojevůdce si přisvojují Řekové, podle nichž byl Alexandr čistě helénská postava, a proto tedy náleží jim.

Dohoda z Prespy ale budí negativní reakce nacionalistů v obou zemích, brojí proti ní i makedonský prezident Ďorge Ivanov. Před makedonským parlamentem podle agentury AP demonstrují stovky odpůrců dohody a nového názvu.

Po završení makedonského schvalovacího procesu je nyní řada na řeckém parlamentu, aby dohodu ratifikoval. Po Zaevovi to ale nebude mít snadné ani Tsipras. Proti dohodě se staví nejen většina opozičních stran, ale i koaliční partner premiérovy formace SYRIZA, strana Nezávislí Řekové. Nicméně předseda řecké vlády uvedl, že potřebnou podporu pro dohodu získá.

Úprava ústavy schválená dnes makedonským parlamentem vstoupí v souladu s prespanskou dohodou v platnost teprve poté, co tuto dohodu a také protokol týkající se členství Makedonie v NATO ratifikuje řecký zákonodárný sbor.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video