Makedonie čeká zbraně ze zahraničí

Na kosovsko-makedonské hranici se stále střílí. Potyčky mezi albánskými povstalci a makedonskou armádou na severu země pokračují hlavně v okolí vesnic okupovaných rebely. Tomu se však makedonská vláda chystá udělat ráznou přítrž. Armáda má totiž v nejbližších dnech dostat ze zahraničí nové zbraně, především bojové vrtulníky.

Podle listu Dnevnik bude vojenská dodávka obsahovat hlavně dva ruské bojové vrtulníky KA-52, čtyři stroje Mi-24, šest amerických vrtulníků a čtyři ukrajinské letouny Suchoj-25.

Dodávku potvrdily makedonské vojenské zdroje i agentuře AFP, neupřesnily však datum dodávky. Některé ze strojů by mohly být dodány do 10. června, ostatní do 15. června, tvrdí Dnevnik s tím, že Makedonie objednává i další nové tanky a vojenské transportéry.

Boje ukázaly špatnou výzbroj Makedonie
Boje s albánskou gerilou, které vypukly v únoru, ukázaly v celé nahotě, jak špatně je makedonská armáda vyzbrojena a jak špatně je připravena na takový druh konfliktu.

Západní experti zdůrazňují, že makedonští vojáci jsou nedostatečně vyzbrojeni, špatně vycvičeni a špatně vedeni. Makedonská armáda sama přiznává, že jí aktivita povstalců působí velké potíže.

Nemají morálku, říká o Makedoncích velitel albánských rebelů
Podle velitele albánských extremistů v oblasti jsou makedonští vojáci velmi unaveni a nemají morálku tváří tvář živé zdi, kterou vytvořili povstalci kontrolující vesnice poblíž Kumanova.

"Mají obrněné transportéry, tanky, ale my máme morálku," řekl. Opakoval, že UÇK nemá v úmyslu složit zbraně, nechce začít jednat o svých požadavcích a nezajímá ji ani návrh na amnestii, který minulý týden přednesl makedonský prezident.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video