V Magnitogorsku skončila pátrací operace, výbuch plynu zabil 39 lidí

  • 10
Pátrací operace v uralském Magnitogorsku ve čtvrtek skončila poté, co záchranáři z trosek domu poškozeného výbuchem plynu vyprostili tělo poslední oběti. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Neštěstí si vyžádalo podle agentury Interfax 39 obětí.

„Již vytáhli poslední tělo. Pátrací a záchranná operace skončila,“ řekl novinářům náměstek ministra Alexandr Čuprijan. Současně ujistil, že pod troskami už nezůstalo žádné další tělo. Z 39 mrtvých bylo podle něj už 38 rozpoznáno, zbývá identifikovat ještě jednu ženu.

Záchranáři prohledávali sutiny celou noc ze středy na čtvrtek. Ve městě, které leží 1 400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, panuje mrazivé počasí, v noci teploty dosahují kolem minus dvaceti stupňů Celsia. Čuprijan uvedl, že sami záchranáři čelili hrozbě, že je zavalí dosud stojící stěny, jejichž výkyvy dosahovaly tří centimetrů.

Nejpravděpodobnější příčinou neštěstí je podle úřadů únik a následný výbuch plynu. Podle ministerstva pro mimořádné situace hledání zbylých obětí komplikoval fakt, že záchranáři nevěděli, na jakém místě by se mohly nacházet.

Lékaři ve čtvrtek uvedli, že stav ani ne ročního chlapečka, kterého záchranáři objevili v sutinách živého v úterý, se mírně zlepšil. Už v úterý byl s vážnými poraněními letecky převezen z Magnitogorsku do Moskvy, kde je v jedné z nemocnic na anesteziologicko-resuscitační části chirurgického oddělení.

Ve městě s více než 415 000 obyvateli vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij v pondělí stav nouze. Lidem, které neštěstí zasáhlo, slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování. 

Jednotlivým rodinám ze zřícené budovy úřady prý vyplatí od 200 000 do jednoho milionu rublů (od 65 500 do 327 700 Kč) v závislosti na tom, jak závažné zranění jejich členové utrpěli. Poškození mohou počítat i s odškodněním ve výši několika set tisíc rublů za zničený majetek a s příspěvkem na pohřeb, pokud ztratili někoho blízkého.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video