Slovenský politik Ján Slota často varuje před maďarskou menšinou.

Slovenský politik Ján Slota často varuje před maďarskou menšinou. | foto: www.sns.sk

Maďaři podněcují k rozštěpení Slovenska, hřímal Ján Slota

  • 65
Kontroverzní slovenský politik Ján Slota se znovu opřel do maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska. Na dnešní vzpomínkové akci k 70. výročí úmrtí politika a kněze Andreje Hlinky prohlásil, že půl milionu Maďarů, kteří v této oblasti žijí, podle něho usiluje o odtržení od Slovenska.

Podněcuje je k tomu prý představitel maďarské opozice Viktor Orbán, jehož strana Fidesz má naději na vítězství v parlamentních volbách v roce 2010.

Slovensko by podle Sloty mělo zlepšit armádu, aby před Maďary ubránilo své zájmy v duchu Hlinky, který pomohl zabránit "pohlcení slovenského národa" v meziválečném Československu.

"Velkomaďarský šovinismus v čele s Viktorem Orbánem zbrojí a chystá se obrat Slovenskou republiku o území," prohlásil na náměstí Andreje Hlinky v Ružomberoku před stovkami osob Slota.

Politik a kněz Andrej Hlinka, který v roce 1918 stál u zrodu samostatného Československa, byl podle Sloty příkladem bojovníka za zájmy Slováků. "Vždy se dokázal správně zorientovat, vždy byl v čele, aby ukázal východisko. Ať už to bylo v době tvrdé maďarizace v (Rakousku) Uhersku nebo před hrozbou pohlcení Slováků za první Československé republiky," uvedl šéf SNS.

Slota zcela opomněl, že to byl Hlinka, který Slováky přivedl do společného státu s Čechy. "Tisícileté manželství s Maďary se nevydařilo, je třeba hledat cestu k Čechům," prohlásil tehdy Hlinka. 

Vztahy mezi Budapeští a Bratislavou ochladly po nástupu současné slovenské vládní koalice. Budapešti se například nelíbila účast SNS ve vládě. Slovensko zase obviňovalo Budapešť z neochoty zajistit práva slovenské menšiny v Maďarsku a kritizovalo maďarské politiky ze soukromých "agitačních" návštěv Slovenska.

Také slovenský premiér Robert Fico několikrát označil za hrozbu budoucí možné volební vítězství Orbána. Ten se podle průzkumů těší rekordní oblibě maďarských voličů. - čtěte Slota zesměšnil Maďary, jejich premiér odmítl přijet na Slovensko

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video