Jak by letos mohla začít a dopadnout 3. světová válka? Americké prognózy z 50. let minulého století konfrontujeme s geopolitickou současností. S vojenským a bezpečnostním analytikem Lukášem Visingrem (40) robíráme spouštěče stále pravděpodobnějšího konfliktu a dozvíme se o novém žánru literatury, kterou píšou i generálové ve výslužbě. V čem mají Američané zatím pro příští válku výhodu a jak je možné, že tu další v Africe povede třeba bezpečnostní agentura velké automobilky? | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Až padne komunistický režim, začne být Čína opravdu nebezpečná, říká expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak by letos mohla začít a dopadnout 3. světová válka? Americké prognózy z 50. let minulého století konfrontujeme s geopolitickou současností. S vojenským a bezpečnostním analytikem Lukášem Visingrem probíráme spouštěče stále pravděpodobnějšího konfliktu a dozvíme se o novém žánru literatury, kterou píšou i generálové ve výslužbě.

V čem mají Američané zatím pro příští válku výhodu a jak je možné, že tu další v Africe povede třeba bezpečnostní agentura velké automobilky?

Třetí světová válka podle Collier´s

Tu hypotetickou válku začali Rusové. Spouštěčem byl atentát na jugoslávského prezidenta, který postačil k tomu, aby se pásy sovětských tanků vydaly dobývat západní Evropu. Spojenci to tak nemohli nechat... Celý text v boxu uvnitř článku

Co na průběh 3. světové války, jak ho v říjnu 1951 představil časopis Collier’s, říkáte?
Připadalo mi to realistické v tom, že to odpovídalo vojenské a politické realitě, jaká na začátku 50. let existovala. A zároveň to beru jako ekvivalent nějakého techno-thrilleru, protože podobné příběhy s válečným scénářem zaměřeným do blízké budoucnosti dnes běžně vycházejí i jako knihy. Průběh té války mi připadal relativně realistický v tom, že se tam jaderné zbraně sice používaly rozsáhle, ale ani jedna strana, tedy ani Američané, ani Rusové, jich v té době ještě neměla tolik a tak silných, aby to mohlo způsobit totální zkázu civilizace.

V téhle „nukleární neprůhlednosti“ dosahuje mistrovství Izrael, o němž všichni vědí, že jadernými zbraněmi disponuje, ale on přitom ani nepřipouští, že je vlastní.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video