V Temži uvázla velryba. Na jejím vyproštění pracovaly desítky záchranářů

  • 21
Londýnští záchranáři vyprostili velrybu, jež byla od neděle uvázlá v řece Temži. Plejtvák malý, který zůstal zaklenutý pod zdymadlem u jednoho z londýnských mostů, měřil kolem tří metrů. Záchranných akcí se účastnily desítky zaměstnanců londýnského přístavu i hasiči hlavního města Velké Británie.

Velrybu spatřili zaměstnanci londýnského přístavu v neděli kolem sedmé hodiny večer místního času (20:00 SEČ). Uvázla na betonových nájezdech pod zdymadlem Richmond Lock, řekl mluvčí přístavu.

Podle něj se jednalo o plejtváka malého, který měřil asi tři metry. K řece přijeli odborníci na mořské savce z charity British Divers Marine Life Rescue i členové charity Royal National Lifeboat Institution, kteří se snažili zvíře vysvobodit.

Na záchranářských akcích se podíleli také zaměstnanci společnosti Port of London Authority, která spravuje přes 150 kilometrů řeky Temže. S vyprošťováním velryby pomáhali také londýnští hasiči.

Akce byla úspěšná, velrybu se všem zúčastněným záchranářům podařilo v ranních hodinách přemístit. „Velryba byla přesunuta na místo, kde půjde lépe určit rozsah zranění a posoudit, jestli je možné zvíře vypustit,“ řekl člen hasičského sboru Glen Nicolaides serveru Guardian.

Neobvyklá situace přilákala k řece stovky obyvatel Londýna. Někteří z nich se domnívali, že je v ní tuleň, kterého zde již v letošním roce spatřili. „U Richmond Lock jsme viděli skupinu lidí, která se na něco dívala. Dříve jsme tady viděli tuleně, mysleli jsme si, že je to znovu on,“ řekl Daniel Magee, kterému se podařilo natočit několik videí uvázlého zvířete.

„Když jsme ale přišli blíž, uviděl jsem ploutev a uvědomil jsem si, že je to velryba. Zdálo se, že díky přílivu stoupala hladina a velryba by se tak mohla otočit. Byla ale zraněná,“ dodal Magee.

Další přihlížející byl zaskočený, protože v této oblasti dosud viděl jen ptactvo. „Bylo šokující vidět tady velrybu, normálně byste tady pozorovali jen kachny a labutě,“ řekl David Korsaks.

Plejtvák malý je jedním z nejmenších druhů velryb. Dorůstá délky jen kolem osmi metrů, v dospělosti pak váží kolem pěti až osmi tun. Nejčastěji žije v mírných a chladných vodách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Temže, velryba, CNN, Londýn

Video