Loď u Sachalinu hořela šest dní

Dálnovýchodní ruský ostrov Sachalin ušel ekologické katastrofě. Po šesti dnech se totiž hasičům podařilo zlikvidovat rozsáhlý požár na rybářské lodi, která měla v nádržích sedm set tun paliva. Plavidlo bylo navíc plné plastových a lepenkových obalů.

Až do neděle se záchranáři k lodi v zálivu Aniva vůbec nedostali. Jejich snahu totiž ochromoval žár, který rozžhavil trup plavidla do běla. Podle agentury ITAR-TASS bude torzo ohořelé lodi zřejmě dáno do šrotu.

Kromě exploze hrozilo lodi i potopení. Jeden z jejích úseků byl totiž naplněn vodou. Voda do plavidla natekla z hasících čerpadel, která tam posádka při evakuaci nechala.

Šestapadesátičlenná posádka byla evakuována už 3. září, krátce poté, co loď u přístavu Korsakov zachvátily plameny.

Osmdesát osm metrů dlouhá loď Kaskad-103, vyrobená v roce 1973, mířila z jihokorejského přístavu Pusan.

Požár začal 3. září
Hořet začalo 3. září v půl jedné v noci moskevského času a plameny se šířily velkou rychlostí.

Podle agentury ITAR-TASS nebylo zpočátku v blízkosti žádné záchranné plavidlo. Všechna byla v Anadyrském zálivu, kde se pracuje na ropném šelfu.

Záchranné práce komplikovalo od počátku i to, že oblast zasáhl v pondělí tajfun Rusa. Tajfun přinesl na Sachalin během jediného dne tolik srážek, jaké tu obvykle
napadne za měsíc.

Tajfun ničil i na Korejském poloostrově
Silný vítr se přehnal i nad Severní Koreou. Stejný tajfun zabil podle nejnovější bilance o víkendu v Jižní Koreji 113 lidí, 71 dalších se stále pohřešuje. Živel tam napáchal škody za 750 milionů dolarů.

Tajfun Rusa byl nejsilnější, jaký Korejský poloostrov postihl od roku 1959, kdy při tajfunu Sarah zemřelo nebo zmizelo 840 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video