ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Libye zatkla dva americké učitele za údajné obracení muslimů na křesťanství

  • 47
Libye tento týden zatkla dva učitele angličtiny z USA za údajné obracení muslimů na křesťanství, informovala o tom agentura AFP s odkazem libyjské bezpečnostních složky. Ty jednoho zadrženého obvinily z působení v misionářské organizaci Assemblies of God. Islám je v Libyi státním náboženstvím a obracení na křesťanskou víru je v zemi zakázáno.

Libyjský úřad pro vnitřní bezpečnost (OSI) ve čtvrtek uvedl, že zadržel „amerického státního příslušníka, asistenta ředitele jazykového výukového centra v Tripolisu, který spolu s manželkou působí jako misionář v organizaci Assemblies of God s cílem svádět syny našeho muslimského lidu“.

Druhým zadrženým byl další učitel ze stejné školy. Přestože bezpečnostní složky nezveřejnily jména dotyčných, libyjská média jednoho z nich identifikovala jako Jeffa Wilsona, zakladatele a vedoucího poradenské společnosti Libya Business.

Tuny uranu se našly, ulevilo se expertům. Zloději nechali barely v poušti

Libye rovněž v posledních dnech zatkla dva vlastní občany obviněné z téhož činu. Jednou z nich je podle OSI 22letá žena, která údajně na videozáznamu popisuje, jak se stala misionářkou a byla zodpovědná za „nábor mladých Libyjců“.

V Libyi panuje nestabilita od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Podle plánu OSN se v zemi měly v prosinci 2021 uskutečnit volby, což se ale nestalo. O moc tam léta bojují znesvářené vlády podporované spřízněnými milicemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video