VIDEO: Letadlo sjelo na Sibiři z dráhy, na palubě bylo 92 lidí

  • 66
V ruském Jakutsku sjelo v úterý večer z dráhy letadlo s 92 lidmi na palubě, kteří museli být po incidentu evakuováni. Stroj typu Suchoj Superjet 100 se do problémů dostal poté, co se mu během přistání na zamrzlé dráze ulomil podvozek.

Jakutské letiště zůstalo po nehodě uzavřené dvanáct hodin a odloženo bylo šestnáct letů, tři letadla nechali dispečeři podle listu The Siberia Times  přistát na záložním letišti u obce Chulman.

Letadlo společnosti Yakutia Airlines bylo na cestě z města Ulan-Ude a v úterý kolem deváté hodiny večer sjelo při přistání v Jakutsku z dráhy. 

Všech 87 pasažérů a pět členů posádky muselo být kvůli nebezpečí vznícení unikajícího paliva evakuováno pomocí čtyř nafukovacích skluzavek. Při incidentu nebyl nikdo vážně zraněn, čtyři lidi sanitka převezla do nemocnice s bolestí hlavy a podlitinami. „Panika nevypukla. Prostě jsme nestihli nic pochopit, vše se odehrálo velice rychle,“ uvedl jeden z cestující na sociální síti.

Podle místního záchranného sboru letadlo přístávalo za nepříznivých povětrnostních podmínek a po několikahodinovém sněžení. Teplota se v době nehody podle deníku The Daily Mirror pohybovala několik stupňů pod nulou a zmrzlá přistávací dráha nebyla připravena na přistání. Stroj se z letiště podařilo odtáhnout až v úterý odpoledne a podle úřadů je natolik poškozený, že ho nebude možné opravit. 

Jakutskému letišti se letos už jednou dostalo velké pozornosti médií a veřejnosti. V polovině března tam ze startujícího letadla vypadlo několik tun zlata, když se utrhla část vrat nákladového prostoru. Jen ze startovací dráhy podle místních médií sesbírali 172 zlatých cihel, z nichž každá vážila 20 kilogramů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video