Silný vítr doslova odfoukl letadlo z letiště. Přídí skončilo v budově

  • 14
Soukromý letoun Dassault Falcon 7X (VP-BZE) stál ve středu večer poklidně na mezinárodním letišti na Maltě. Později v noci se však zemí prohnal velmi silný vítr, který pohnul i samotným letadlem, které se dostalo přes plot letiště a narazilo nosem do zdi kancelářské budovy.

„Zdá se, že bezpečnostní kabely a brzda, které měly držet letadlo na místě, se větrem uvolnily a přetrhly. Letadlo vítr odfoukl z místa, kde bylo zaparkováno, do ulice, ve které pak nabouralo do budovy,“ uvedl právní zástupce stavební společnosti Polidano Group Jean Paul Sammut. Právě Poladino Group sousední nemovitost patří. Podle Sammuta letadlo utrpělo mnohem větší škody než samotná budova. 

Podle serveru Standard na místo ještě večer dorazily záchranné a hasičské jednotky spadající pod letiště. „Operační a bezpečnostní týmy letiště byly na místo okamžitě vyslány, aby zajistily integritu letiště a zabezpečily okolí,“ uvedlo v prohlášení maltské letiště. 

V textu také potvrdilo slova Paula Sammuta, že letadlo bylo ze svého místa odváto silným větrem. 

Podle The Telegraph patří soukromý letoun baronu Michaelu Ashcroftovi, bývalému místopředsedovi britské Konzervativní strany a 74. nejbohatšímu člověku ve Velké Británii. K celé situace se zatím nevyjádřil. 

Během celého incidentu nebyl nikdo zraněn. Celým případem se nyní bude zabývat úřad pro vyšetřování leteckých nehod. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video