Lesbičky se dočkaly, mohou být matkami

  • 505
Švédsko přiznalo lesbickým párům právo na umělé oplodnění. Nový zákon vstoupí v platnost 1. července. Registrované partnerství mohou švédští homosexuálové uzavírat už od 80. let minulého století.

Na příslušné nové právní úpravě se podle švédského rozhlasu shodla menšinová sociálnědemokratická vláda se Zelenými a Levicovou stranou.

Ženy žijící v této skandinávské zemi v registrovaném partnerství budou tedy zakrátko moci žádat o bezplatnou pomoc při asistované reprodukci ať už přímým zavedením dárcovského spermatu nebo cestou oplodnění ve zkumavce.

Skandinávské země poskytly v 80. letech minulého století jako první homosexuálům a lesbičkám možnost uzavřít registrované partnerství na úřadě.

Nově přijatou úpravu teď Švédský svaz homosexuálů RFSL uvítal jako dlouho očekávaný krok ke zrovnoprávnění.

Normy o soužití osob stejného pohlaví existují v jedenácti evropských zemích. Homosexuálové se mohou zaregistrovat i v šesti španělských kantonech a v Londýně. V Maďarsku mohou uzavřít vztah podobný českému "druh-družka".

Také čeští homosexuálové usilují už několik let o možnost uzavírat státem uznávané svazky. V polovině února však dolní komora parlamentu už počtvrté neschválila předlohu zákona o registrovaném partnerství. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video