Smuteční obřad za Leonida Brežněva. Členové rodiny Leonida Brežněva: zleva vdova Viktorie, dcera Galina a zeť Jurij Churbanov během obřadu u Kremelské zdi na Rudém náměstí na snímku z roku 1982. | foto: Profimedia.cz

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida Brežněva. Čest vůdci ruských komunistů nedělala, pro lásku k diamantům, alkoholu i mladým mužům byla černou ovcí rodiny.

Když se v roce 1971 točil film o Jamesi Bondovi Diamanty jsou věčné, kde se drahé kameny staly nástrojem k uchvácení moci a ovládání světového dění, lidé v kinech jásali. Ten samý rok se na druhé straně železné opony odehrávalo drama v rodině Brežněvů. Otec, nejvyšší sovětský politik, domlouval dceři Galině, aby už nedělala ostudu. Jí bylo přes čtyřicet, v mládí se ale zamilovala do věhlasného ruského cirkusu, z jehož řad pocházeli její první i druhý manžel, a Brežněvovi to vadilo. Druhý sňatek nechal anulovat a nápadníka nakonec vybíral sám.

Kromě mužů, které Galina ráda vyhledávala, zejména mladší ročníky, se „kremelská princezna“ vyznačovala rozmařilostí, nedostatkem sebekázně, láskou k sebeuspokojení a zejména neukojitelnou touhou po diamantech. Těch byl Sovětský svaz plný a jejich lesk ovládl duši Galiny Brežněvové natolik, že se postupně zaplétala do nejtvrdšího kriminálního prostředí. Mezi lidmi se o rodině Brežněvů začaly povídat tzv. „diamantové historky“, a právě Galina byla jejich hlavní postavou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video