Léky v Británii víc zabíjejí

  • 3
Počet nemocných, kteří v britských státních nemocnicích zemřeli kvůli předepsání chybných léků, se během posledních deseti let zvýšil o 500 procent. Vyplývá to ze zprávy auditní komise, která byla zveřejněna v Londýně. Dokument uvádí, že zatímco v roce 1990 přišlo kvůli podání chybných léků o život asi 200 lidí, loni už jich bylo 1100.

Finanční náklady spojené s tímto trendem se podle zjištění každoročně vyšplhají k částce 500 milionů liber, což je 25,5 miliardy korun.

Riziko omylů zvyšuje i množství předepisovaných léků. Zpráva konstatuje, že průměrná státní nemocnice v Británii vydá každý den na 7000 předpisů, což zabere zdravotním sestrám asi 40 procent času.

Následky po chybně užívaných lécích jsou stále horší z několika důvodů. Léky jsou stále účinnější a tudíž potenciálně nebezpečnější. Lékaři přicházejí do každodenní praxe v nemocnicích, aniž by byli vybaveni nezbytnými vědomostmi. Zdravotní personál navíc nedostatečně spolupracuje s nemocničními lékárnami. 

Riziko mylných přepisů může podle průzkumu až o tři čtvrtiny snížit předepisování léků počítačem a kompletní zdravotní záznamy uložené v počítáčích. Tato metoda je ale zatím využívána pouze v některých nemocnicích, píše se ve zprávě.

Auditní komise, která zprávu vypracovala, je nezávislý orgán, který dohlíží na efektivní využití veřejných peněz. Komise se ve svém průzkumu zaměřila na státní nemocnice v Anglii a Walesu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video