Digoxinem to začalo. Loni před Vánocemi tento důležitý lék na krevní tlak začal...

Digoxinem to začalo. Loni před Vánocemi tento důležitý lék na krevní tlak začal docházet a počátkem ledna řešily lékárny problém s tím, že nebyl k dispozici vůbec. To ještě Česko netušilo, že před letními prázdninami se bude problém opakovat, sice s jinými léky, ale v mnohem větší míře. | foto: Reuters

Polští lékárníci přeprodávali léky do zahraničí, Česko sloužilo k tranzitu

  • 2
Polská policie zadržela 11 lékárníků, kteří drahé a špatně dostupné léky prodávali do zahraničí. Podle vyšetřovatelů lékárníci zásilky nejdříve posílali do Česka, odkud pak mířily do Německa a Británie. Pachatelé jsou obviněni z účasti na organizovaném zločinu, praní špinavých peněz a porušení zákona o léčivech.

V Polsku je zakázáno vyvážet do zahraničí léky z takzvaného „černého seznamu“,  připomněla v pátek polská televize TVN24. V rejstříku se nacházejí medikamenty, kterých je v polských lékárnách málo a jsou drahé.

Jde hlavně o léky používané u onkologických pacientů, lidí trpících onemocněními krve, cukrovkou nebo depresí. Jejich nákup ministerstvo zdravotnictví dojednává přímo s výrobci, a ceny se tak v různých zemích liší.

Těchto rozdílů využil Michal K., který údajně stál v čele skupiny a který takto získal „mnoho milionů zlotých“ (jeden zlotý je šest korun).

„Dotované léky z lékáren v souladu se zákonem naoko mířily do soukromých ambulancí. Tyto objednávky byly ale fiktivní a léky byly ve skutečnosti posílány do velkoskladů a pak do zahraničí,“ vysvětlil v TVN4 nejmenovaný zdroj.

Také české úřady zakazují vývoz léků v případě, že by hrozilo, že nebudou dostupné pro pacienty v ČR. Nedávno se to dotklo například léku Antabus, který se používá při léčbě závislosti na alkoholu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video