Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lékař v USA oplodnil pacientku svým spermatem, prozradily ho testy DNA

  • 156
Šestatřicetiletá Američanka žaluje doktora asistované reprodukce. Testy DNA ukázaly, že lékař použil k oplodnění její matky své sperma. Muž měl přitom použít semeno od předem dohodnutého dárce. Rodina po doktorovi, který je již v důchodu, žádá odškodné.

Kelli Rowletteová zaslala vzorek svého DNA genealogické firmě Ancestry v naději, že se dozví více informací o rodinném původu. Výsledky ji však překvapily víc, než čekala - nezmiňovaly jejího otce, ale jméno cizího muže. 

Žena se proto domnívala, že test byl poškozený. Posléze však zjistila, že dotyčný je porodník, který jí pomohl na svět (vzorek jeho DNA byl v databázi Ancestry).

V 80. letech žili její rodiče Sally Ashbyová a Howard Fowler ve státě Idaho. Kvůli malému množství Fowlerových spermií a děložním problémům Ashbyové se rozhodli podstoupit umělé oplodnění. Lékař Gerald Mortimer, kterého si pro tento zákrok vybrali, navrhl použít vzorek s 85 procenty Fowlerova spermatu a 15 procenty od anonymního dárce. 

Pár podle serveru ABC News se zákrokem souhlasil jen pod podmínkou, že dárce bude vysokoškolský student podobný Fowlerovi. A přesně takového Mortimer údajně našel - univerzitního studenta vyššího než 1,8 metru s hnědými vlasy a modrýma očima. Podle žaloby však doktor tři měsíce oplodňoval Ashbyovou svým semenem. Ženě se posléze podařilo otěhotnět.

Když později rodiče informovali Mortimera, že se stěhují do státu Washington, byl údajně velmi nešťastný. „Doktor Mortimer věděl, že Kelli Rowletteová je jeho biologická dcera. Paní Ashbyové a panu Fowlerovi to však nesdělil,“ uvádí žaloba.

Výsledek testu šokoval ženu i její rodiče

Před rokem Rowletteová kontaktovala matku, aby ji seznámila s výsledky genealogických testů. Ashbyovou zdrtilo, když se dozvěděla, jaké jméno její dceři vyšlo. S bývalým manželem se však dohodla, že dceři neprozradí, o koho se jedná.

Později však Rowletteová na kopii svého porodního listu zahlédla Mortimerovo jméno a jeho podpis. Žena podle žaloby nikdy nevěděla, že měli otec s matkou potíže s početím. Rodiče uvedli, že kdyby věděli, že lékař použije své sperma, se zákrokem by nikdy nesouhlasili, informovala BBC

Rodina nyní podle CNN požaduje kompenzaci 75 tisíc dolarů (více než milion a půl korun) a další výdaje. 

Podobný případ se stal i ve státě Indiana, kde soud jiného lékaře kliniky asistované reprodukce uznal vinným z toho, že několik pacientek oplodnil vlastním semenem. Podle testů otcovství byl pravděpodobně biologickým otcem minimálně dvou jejich dětí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video