V Laosu připravila voda z protržené přehrady o domov přes šest tisíc lidí

  • 50
V Laosu se v pondělí večer protrhla hráz rozestavěné přehrady Xepian-Xe Nam Noy. Nejméně stovka lidí je pohřešována. Neštěstí si vyžádalo zatím neznámý počet obětí. Více než 6 600 lidí zůstane bez domova. Úřady na místo vyslaly desítky lodí, aby pomohly evakuovat místní v okresu San Sai v provincii Attapeu v jihovýchodní části Laosu.

List the Guardian informoval o tom, že největší škody utrpěly vesnice Yai Thae, Hinlad, Mai, Thasengchan, Tha Hin a Samong, kde voda zničila tisíce domovů. Zároveň úřady vydaly výzvu k zaslání nouzové pomoci - léků, pitné vody, oblečení či potravin. 

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap neštěstí patrně způsobily deště, které v oblasti přesáhly trojnásobek běžného množství. Pod přívalem vody pak povolila hráz jedné z přidružených přehrad hlavní vodní nádrže. 

„Zatím nemáme žádné informace o obětech z řad cizinců. V registračním systému občanů České republiky pro cesty do zahraničí máme tři Čechy, kteří jsou aktuálně v Laosu. Prozatím se nám telefonický kontakt nezdařil a nevíme, zda jsou v pořádku,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová. 

24.července 2018 v 10:28, příspěvek archivován: 24.července 2018 v 10:50

Biggest flooding in southern Laos #Attapue #Laos #Flood https://t.co/NfoYtjJsuu

Skupiny na ochranu životního prostředí dlouhodobě vyjadřují obavy z dopadu výstavby hydroelektrárenských projektů Laosu. Budování elektráren bude mít podle nich zničující dopady na řeku Mekong, její flóru a faunu i na místní obyvatele i ekonomiky, které jsou na řece závislé. 

Podle listu The Charlotte Observer se přehrada stavěla pod vedením jihokorejské společnosti s partnery z Thajska a Laosu. Stavba přehrady začala v letošním roce a stále byla ve výstavbě. Elektřina z několika hydroelektrických přehrad je velkým ekonomickým zdrojem příjmů z Laosu,  jejím hlavním odběratelem je Thajsko. Stavba přehrady Xepian-Xe Nam Noy stála přes miliardu dolarů 

Laos patří mezi nejchudší asijské země. Přešel sice od komunismu k tržní ekonomice, ale zůstává státem s vládou jedné strany a omezenými svobodami. Neexistuje tu prakticky žádná svoboda tisku a pravidla, za nichž v zemi mohou působit zahraniční reportéři, jsou velmi přísná a omezující.

Neodborně vedená výstavba

Portál J&C Services uvádí, že Mekong River Commission (MRC) a vláda Laosu řešily obavy spojené s tím, že se v Laosu přehrady staví bez řádné předchozí konzultace. Příkladem varovných signálů, kterým nikdo nenaslouchal, je komentář místního odborníka ke stavbě přehrady Pak Lay. 

„Jsem skutečně znepokojen dopady staveb těchto přehrad na ekologii řeky Mekong. Každoročně nás ohrožuje kolísání vodních toků a pokud se vybuduje přehrada Pak Lay, bude to mít obrovský dopad na místní lidi, kteří žijí u řeky Mekong. Jsme svědky ekologické katastrofy,“ řekl Channarong Wongla, který se stavbou přehrad v Laosu zabývá. 

Z výzkumu, který provedla MRC, vyplývá, že série 11 velkých přehrad na hlavních tocích Mekongu a 120 přítokových přehrad představuje vážnou hrozbu pro ekologii, zdraví obyvatel i ekonomickou situaci v regionu. Neodborně řízená výstavba vodních nádrží podle MRC sníží bezpečnost potravin i produktivitu zemědělství. Naopak zvýší chudobu a klimatickou zranitelnost. 

Odborná studie MRC mimo jiné uvádí, že pokud se bude pokračovat v současné rychlé stavbě nových přehrad, lidé do roku 2040 v řece Mekong a přilehlých vodních tocích vyhubí až 40 procent všech ryb, napsal server Voa News

Lidé musí kvůli výstavbám opouštět své domovy

„Museli jsme kvůli stavbě přehrady opustit svůj domov. Slíbili nám, že budeme mít lepší život, slíbili nám i vodu a elektřinu. Naši příbuzní se však stěhovali a nedostali žádné výhody, které nám úřady slibovaly. Chtějí se vrátit zpět, ale už nemůžou,“ řekli podle  portálu WRM. v prohlášení místní obyvatelé

Život je pro ně v okolí řeky Mekong nejistý. „Někteří se bojí,že přijdou o své domy, kávové plantáže a ovocné stromy. Lidé nechtějí pracovat na svých zahradách, ani nechtějí zlepšovat své domovy. Bojí se, že je zase přesunou na jiná místa. Stavby nových přehrad nám způsobují utrpení,“ vypověděli lidé, kteří žijí poblíž řeky. 

24.července 2018 v 09:52, příspěvek archivován: 24.července 2018 v 10:31

#ນ້ຳໃຈຄົນລາວຫຼັ່ງໄຫຼຊ່ວຍເຫຼືອຜູ້ປະສົບໄພນ້ຳຖ້ວມ! ອີງຕາມການສະເໜີໃຫ້ເພີ່ມວົງເງິນບໍລິຈາກ ຂອງຜູ້ຕ້ອງການຊ່ວຍເຫຼືອປະຊາຊົນຜູ້ປະສົບໄພນ້ຳຖ້ວມ. ສະນັ້ນ, OneHeart ຈິ່ງໄດ້ມີກ...ານເພີ່ມວົງເງິນຂໍຮັບບໍລິຈາກຊ່ວຍເຫຼືອສຸກເສີນຂຶ້ນ. Update: 24/07/2018, 14:50


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Laos, přehrada, AFP, kalamita

Video