Jeptišky v procesí tradičního průvodu v Havaně, který se konal znovu po dvou letech pandemie. (9. září 2022) | foto: Profimedia.cz

Jeptiškám na Kubě došla mouka, musely pozastavit výrobu hostií

  • 24
Na Kubě se ve středu zastavila výroba hostií. Jeptiškám z řádu bosých karmelitek, které jako jediné tento druh oplatku na Kubě pečou, totiž došla mouka. Problémy s dodávkami mouky však na Kubě zaznamenávají také pekárny, před kterými se často tvoří dlouhé fronty.

„Oznamujeme všem diecézím, že v prodeji nejsou žádné hostie. Pracovali jsme s malým množstvím mouky, která nám zůstala v rezervě, ale i ta došla,“ oznámily jeptišky. S pečením chtějí začít hned poté, co opět získají nezbytnou surovinu, napsala agentura EFE.

Problémy se zásobováním moukou jsou v posledních měsících na Kubě vcelku běžné. Její dodávky nejsou pravidelné a někdy ji nedostávají ani státní pekařství. Tak pak i několik dní nemají co nabídnout svým zákazníkům. Před prodejnami, kde je pečivo stále k dostání, se tak tvoří dlouhé fronty.

Na Kubě vypukly nevídané protesty. Lidi štve pomalé očkování i výpadky elektřiny

Problémy s dodávkami základních potravin a spotřebního zboží jsou součástí vážných hospodářských problémů, které Kuba zažívá v uplynulých dvou letech.

Situace je podle EFE výsledkem souběhu několika negativních faktorů, například pandemie nemoci covid-19, zpřísnění amerických sankcí a také omylů a nedostatků v řízení země. Kubánská vláda často zdůrazňuje, že nuzné materiální poměry na ostrově jsou výsledkem amerického embarga.

Kuba zavádí kvůli krizi přídělový systém, z problémů obvinila USA

Problémy se zásobováním a s dodávkami paliv či léků způsobily od loňského roku protesty obyvatel. Na ty úřady zareagovaly silnou represí. V zemi stále drží mocenský monopol komunistická strana.

12. července 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video