(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Křesťanů v Německu ubývá, mohou za to i kauzy zneužívání dětí kněžími

  • 276
Německá katolická a evangelická církev přijdou do roku 2060 o zhruba polovinu svých členů. Alespoň tak hovoří studie univerzity ve Freiburgu, kterou si před časem církve objednaly. Dnes mají dohromady přibližně 45 milionů členů, úbytek členské základy zaznamenaly už v minulých letech, mimo jiné v důsledku skandálu kolem zneužívání dětí kněžími.

Pokud budou současné tendence týkající se výstupů z dvojice křesťanských církví, vstupů do nich či počtu křtů pokračovat, počítají odborníci s tím, že do roku 2060 počet jejich členů dohromady klesne o 49 procent. Zároveň ale upozorňují, že za takovou dobu se dnešní tendence mohou ještě výrazně změnit.

„Výhled pro rok 2060 popisuje trend, který byl ve společenském výzkumu patrný už před lety. Něco na úbytku církevních členů nebudeme schopni změnit. Něco ale ano,“ věří šéf německých evangelíků Heinrich Bedford-Strohm. 

„Kvůli výhledu ale nepropadneme panice a odpovídajícím způsobem změníme naši práci,“ uvedl zase v reakci na výzkum předseda německé biskupské konference Reinhard Marx.

Německo chce zavést daň na mešity, platit ji budou věřící muslimové

Evangelická i katolická církev zažívají v Německu v posledních letech rychlý úbytek členů mimo jiné v důsledku skandálu kolem zneužívání dětí kněžími. Od katolíků jen za rok 2017 odešlo téměř 168 tisíc věřících, od evangelíků dokonce na 200 tisíc. 

Není to první výzkum z poslední doby, který může na církevní představitele působit negativně. Magazín Der Spiegel před dvěma týdny informoval o průzkumu veřejného mínění, podle něhož už čtvrtina německých katolíků a dokonce třetina protestantů není přesvědčena o existenci boha
.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video