Policisté vyzbrojení automatickými zbraněmi se domlouvají na zajištění...

Policisté vyzbrojení automatickými zbraněmi se domlouvají na zajištění bezpečnosti před hradem Windsor. | foto: Reuters

Ulice plné lidí, policistů i záchranářů. Královský hrad se změnil v pevnost

  • 9
Královský hrad Windsor a jeho široké okolí od časného rána ovládla horečka, která v poledne vyvrcholí svatbou prince Harryho s Američankou Meghan Markle. Spojené království svatbou žije a tisíce Britů od rána na místě očekávají slavnostní události. Na bezpečnost na místě dohlížejí zástupy policistů a záchranářů.

Ulice v okolí hradu jsou zaplněné, policie a záchranáři jsou v pohotovosti a organizátoři okázalého představení dokončují poslední detaily ceremoniálu. Vojenská policie se speciálně vycvičenými psy prohledala trasu slavnostního průvodu a policisté prozkoumali odpadkové koše a kanály, kde by mohly být ukryty bomby. „Berkshire se změnil v pevnost,“ napsal list The Daily Mail o anglickém hrabství, jehož je královský hrad součástí.

V úzkých uličkách Windsoru, který leží asi 30 kilometrů západně od Londýna, se bude podle odhadů tísnit na sto tisíc zvědavců. Počasí svatebčanům přeje, meteorologové hlásí modré nebe. Teploty se mají pohybovat těsně nad 20 stupni Celsia, slunce bude svítit celý den.

Nevěsta strávila noc se svou matkou Dorií Raglandovou v luxusním hotelu, v jiném hotelu podle tradice přenocoval ženich, jemuž dělal společnost jeho bratr William. Ve Windsoru se snoubenci stanou novomanželi v pravé poledne místního času. První oficiální hosté do Windsoru už podle televize Sky News dorazili, očekává se i příjezd některých hollywoodských celebrit.

PŘÍMÝ PŘENOS: Královská svatba roku. Princ Harry si vezme herečku Meghan Markle

Kensingtonský palác, který Harry využívá jako svou rezidenci, dnes zpřístupnil veřejnosti oficiální informaci o průběhu ceremoniálu, která obsahuje seznam modliteb a promluv církevních hodnostářů, podrobnosti o hudebním doprovodu a minutovník obřadu. Podle paláce princ Harry a jeho nastávající „věnovali velkou pozornost výběru všech náležitostí sňatku“.

Britská média upozorňují, že do programu se nejspíš vloudila chyba, protože počítá s účastí otce nevěsty Thomase Marklea. Ten se však slavnostní události kvůli zdravotním potížím nezúčastní; místo něj nevěstu k oltáři doprovodí ženichův otec, princ Charles.

Královská svatba Harryho a Meghan

Královská svatba prince Harryho a Meghan Markle se uskuteční v poledne 19. května 2018 v kapli sv. Jiří na hradě Windsor západně od Londýna. Pár se zasnoubil v listopadu 2017 po osmnáctiměsíčním vztahu. Svědkem bude princův starší bratr princ William, kterému Harry před sedmi lety svědčil na svatbě s Kate Middletonovou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video