Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 29. 4. 2011 18:02

Svatba britského prince Williama a Kate Middletonové

Zdroj: zpravodajové iDNES.cz, MF DNES, Reuters a ČTK

08:56
Zaznělo
Téměř všechny britské deníky mají na titulní straně novou oficiální fotku páru a zmiňují včerejší setkání prince Williama s lidmi před jeho sídlem v Clarence House. Princ si s nimi podal ruku a pár vydal prohlášení, v němž všem fanouškům poděkoval. "Jsme oba nadšeni, že sdílíte den, který bude, jak doufáme, nejšťastnějším dnem našich životů. Náklonnost, jakou nám prokazujete, nás hluboce dojímá a rádi bychom využili této příležitosti, abychom vám poděkovali," vzkázali snoubenci lidem.
  • Všechny deníky dnes zdobí fotografie královských  snoubenců (29. dubna 2011)

    Všechny deníky dnes zdobí fotografie královských snoubenců (29. dubna 2011) / Autor: Nela Herrmannová iDNES.cz

08:54
Móda
Ještě zpět k Williamovi: britská média píšou, že spíše zdůrazní vazby královské rodiny s Irskem a oblékne tak černou a červenou uniformu Irské gardy.
08:43
"Londýn se probudil do chladného rána. Zatažená šedá obloha dává za pravdu předpovědi, která slibovala na svatební den déšť. Fouká ale silný vítr a všichni věří, že mraky rozfouká," hlásí z města nad Temží reportérka iDNES.cz.
Svatebčané by podle dostupných informací měli jet v otevřeném voze. Jako správní Britové tedy věří v dobré počasí.
08:35
Móda
Ženichův bratr Harry by měl obléknout uniformu kapitána Královniny gardy, konkrétně pluku The Blues and Royals. Jeho stejnokroj se zlatavým pásem bude zdobit medaile z Afghánistánu, kde britský princ sloužil v bojových jednotkách. Otec obou bratrů, princ Charles, bude mít uniformu admirála Královského námořnictva.
08:35
Móda
U Williama se nabízejí tři možnosti. Princ může samozřejmě zvolit civil. Ve hře ale jsou i uniformy - buď modrý stejnokroj Královského letectva, protože "Wills", jak se princi přezdívá, je vycvičeným pilotem záchranného vrtulníku (a tato služba ho ostatně po svatbě čeká). A nebo to může být jasně červená uniforma Irské gardy, v níž byl princ nedávno povýšen do čestné hodnosti plukovníka.
08:30
Móda
Kate se nechala slyšet, že se jí moc líbily šaty královny Viktorie z roku 1840. Viktorie si tehdy oblékla bílou a zcela tím pro půlku světa nastavila svatební trend dodržovaný dodnes. Tedy satén bohatě zdobený krajkou, jako Viktorie? Anebo něco střídmého - dlouhé úzké rukávy, decentní výstřih, jen málo našitých perel - jako v nesnadných poválečných letech měla Alžběta II.? Pro připomenutí, Diana oblékla hedvábný, slonovinovitě zbarvený taft ručně pošitý sto tisíci perlami, s obrovitými rukávy a nekonečnou vlečkou....
08:05
Zajímavosti
Sympatie budí přání novomanželů, aby jim lidé neposílali svatební dary, ale aby peníze raději věnovali na charitu. Seznam nadací zveřejnili na webu www.royalweddingcharityfund.org. I to je v dějinách britské monarchie ojedinělý krok. A oproti svatbě Charlese a Diany v roce 1981 je oněch 1 900 hostů skromné číslo, Williamovi rodiče pozvali 3 500 lidí.
08:00
William je nyní druhým v pořadí na britský trůn (prvním je jeho otec Charles). Až se William stane králem - nebude-li samozřejmě osud chtít jinak - stane se Kate nikoliv vládnoucí královnou (queen-regnant) jako Alžběta II., ale královnou-manželkou (queen consort).
07:52
Na svatbu se těší i obyvatelé starobylého univerzitního města St. Andrews na východě Skotska. Právě zde se William a Kate při studiích seznámili. Kate tehdy oslnila prince coby modelka předvádějící - jak to později nazvala média - průsvitné černé nic.
07:48
Zajímavosti
S Westminsterským opatstvím se nerozlučně pojí i korunovační tradice. Od roku 1066, kdy byla Anglie naposledy v dějinách dobyta (mimochodem jmenovcem současného prince - Vilémem Dobyvatelem), jen dva panovníci byli korunováni jinde než právě ve Westminsteru.
07:38
Angličané neříkají při obřadu obyčejné "yes", ale formálněji znějící "I do". William a Kate si své "I do" řeknou ve Westminsterském opatství, oddá je arcibiskup canterburský Rowan Williams. Opatství si nastávající manželé vybrali pro jeho nádheru, bohatou historii a relativně intimní atmosféru před oltářem. Před nimi se tu konalo už patnáct královských svateb, svůj hrob tu má sedmnáct králů.
07:33
Událost roku na vlastní oči v Londýně uvidí na dva miliony lidí, na šest set tisíc z nich se přijelo podívat ze zahraničí. Pozvánku na ceremonii ve Westminsterském opatství dostalo 1 900 hostů. Dalších asi 650 lidí se zúčastní recepce v královském sídle - Buckinghamském paláci. O něco komornější večeře pořádaná princem Charlesem, Williamovým otcem, bude mít tři stovky hostů.
07:23
Zajímavosti
Pozornost ale poutá i lidský příběh svatebčanů. Na jedné straně urozený William (jeho profil čtěte zde), syn nesmírně populární lady Diany, které manželství s princem Charlesem štěstí nepřineslo. Rozvedli se, Diana zahynula v roce 1997 při autonehodě, a záběry Williama s mladším bratrem Harrym, jak kráčejí za rakví, oblétly svět.
Na straně druhé Kate Middletonová (její profil čtěte zde), od roku 1660 první neurozená žena, která si bere budoucího anglického krále. A také první královská manželka s vysokoškolským vzděláním.
07:17
Nemusíte mít rádi starobylou ostrovní monarchii, pro Británii - a nejen pro ni - ale dnešek je velkým dnem. Odhady BBC hovoří o tom, že se na svatbu v televizi budou dívat 2,5 miliardy lidí, další předpovědi mluví o dvou až čtyřech miliardách. V takovém centru pozornosti někdejší první světová velmoc ještě nebyla. Pokud se svatba vydaří, může Británii přilákat investory, turisty... A koneckonců je i reklamou na olympijské hry, které Londýn hostí v létě 2012.
  • Před svatbou prince Williama a Kate Middletonové - fanoušci u Westminsterského opatství (28. dubna 2011)

    Před svatbou prince Williama a Kate Middletonové - fanoušci u Westminsterského opatství (28. dubna 2011) / Autor: Dan MaternaMAFRA

07:13
Počasí v britské metropoli je trochu zamračené. Podle předpovědi, kterou zveřejnila stanice BBC, dosáhnou nejvyšší teploty 19 stupňů Celsia. Snoubencům zřejmě také v jejich velký den trochu sprchne.
07:11
Zajímavosti
Českou republiku bude na svatbě zastupovat velvyslanec ve Spojeném království Michael Žantovský, prezident Václav Klaus pozván nebyl. Sňatek totiž má statut královského, nikoliv státního obřadu. A tak mají hlavy států, které nejsou modré krve - mimo jiné francouzský prezident Sarkozy nebo americký prezident Obama - smůlu.
07:06
Královskou svatbu provázejí přísná bezpečnostní opatření, v ulicích budou tisíce policistů. Kupříkladu včera večer zatkli londýnští policisté tři potenciální výtržníky podezřelé z toho, že se chystají rušit veřejný pořádek a klid.
07:00
Milé čtenářky, milí čtenáři, přejeme vám dobré ráno od on-line reportáže ze svatby britského prince Williama a Kate Middletonové. Dění v Londýně budeme sledovat v přímém přenosu, nabídneme Vám zajímavosti ze zákulisí svatby i rozhovory s osobnostmi.