Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 29. 4. 2011 18:02

Svatba britského prince Williama a Kate Middletonové

Zdroj: zpravodajové iDNES.cz, MF DNES, Reuters a ČTK

10:05
Zaznělo
V přímém přenosu iDNES.cz promluví český velvyslanec v Británii Michael Žantovský, který Českou republiku na svatbě reprezentuje.
10:04
Lidé, kteří dlouhodobě poblíž trasy nynějšího průvodu protestují proti válkám, zakryli dva největší transparenty proti válce bílou látkou s dvěma červenými srdci. Menší trasparenty upozorňující na počet mrtvých v Iráku zústaly, ale přes davy lidí nejsou vidět.
09:59
Móda
Stylistka Cindy Kerberová: Westmistnerské opatství se plní hosty. Dámy dávají přednost tělovým barvám a jemným pastelovým odstínům. Po vzoru královny nechybí ani výrazná kombinace červeného kabátu a klobouku. Slavný návrhář klobouků Stephen Jones si na svatbu navrhl černý průhledný klobouk typu fedora.
09:55
Zaznělo
V přímém přenosu iDNES.cz promluví v následujících minutách Václav Srb, předseda české monarchistické strany Koruna česká.
09:56
Zaznělo
"Dnes britský panovník nemůže konat bez spolupodpisu premiéra. Reálně se jeho vliv omezuje na symbolizování a sjednocování Británie. Omezuje se na to, že radí premiérovi a podporuje ho," řekl o pravomocech britské koruny v přímém přenosu iDNES.cz politolog a ústavní právník Jan Winter.
09:47
Svatba začne příjezdem Kate Middletonové, která přijede v autě se svým otcem z hotelu Goring, kde strávila poslední noc před svatbou. Princ William s bratrem a svědkem Harrym dorazí rovněž autem ze svého londýnského sídla v Clarence House.
09:46
Mezi pozvanými hosty jsou i členové dalších evropských královských rodin, mezi nimi například dánská královna, norský královský pár, monacký kníže, lucemburský velkovévoda s chotí. Obřadu se zúčastní i některé kontroverzní tváře, kupříkladu absolutistický král afrického Svazijska Mswati III.
09:44
Pořadatelé uvádějí do Westminsterského opatství první hosty. Budou usazeni v Křížové chodbě - Velkým západním vstupem a pak doprava, hned za děkanstvím.
09:38
Zaznělo
"Bezpečnostní opatření jsou působivá. Je pravda, že Britové mají s těmito záležitostmi velkou zkušenost - konala se tam spousta královských svateb, ale kromě nich i řada dalších událostí. Britové tyto věci umí zvládat a jsou velice dobře připraveni," řekl v přímém přenosu iDNES.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.
09:39
Zaznělo
V přímém přenosu iDNES.cz promluví v následujících minutách politolog a ústavní právník Jan Winter. Bude hovořit o o monarchii.
09:37
Klíčové chvíle
Oficiálním oslovením Williama bude Jeho královská výsost vévoda z Cambridge, hrabě ze Strathearnu a baron z Carrickfergusu. Kate bude oslovována Její královská výsost vévodkyně z Cambridge, hraběnka ze Strathearnu a baronka z Carrickfergusu.
09:36
Zaznělo
"Naše koně jsou už u dánského dvora, je jich tam dvanáct. U švédského dvora jich je devět, používání jsou k ceremoniálním účelům. U britského dvora dosud představitele nemáme," dodal Höck.
09:35
Zaznělo
Kladrubský hřebčín daroval Williamovi a Kate pětiletého hřebce Alta. "Je to starokladrubský bělouš, typický představitel našeho plemene," řekl v přímém přenosu iDNES.cz ředitel hřebčína Kladruby Jan Höck.
09:32
Zaznělo
V přímém přenosu iDNES.cz promluví v následujících minutách bezpečnostní expert Andor Šándor. Bude hovořit o bezpečnostních opatřeních.
09:28
Zaznělo
V přímém přenosu iDNES.cz promluví v následujících minutách ředitel hřebčína Kladruby Jan Höck. Hřebčín totiž věnoval jako svatební dar jednoho ze svých koní.
09:26
Klíčové chvíle
Je pravděpodobné, že nevěsta nebude svému choti před oltářem slibovat poslušnost, jak je zvykem (ale nikoliv povinností). Přislíbí jen lásku, podporu, úctu a péči. Poslušnost odmítla na své svatbě slíbit už princezna Diana, Williamova matka, která toto slůvko ze svatebního slibu vypustila jako první.
09:20
Zajímavosti
"Kate by měl vézt unikátní Rolls Royce z 50. let, který už zažil svateb více. Zatím se neví, čím pojede William. Pravděpodobně kočárem. Po obřadu poveze pár otevřený kočár z roku 1902. Pokud bude pršet, pojedou zakrytým kočárem z roku 1881," popsal František Dvořák, vedoucí rubriky Auto.iDNES.cz.
09:10
"Je tady velká zima. Lidé už od rána popíjejí alkoholické nápoje, aby se zahřáli, ale zatím neprší, popisuje od Westminsterského opatství reportérka Revue.iDNES.cz Nela Herrmannová.
09:04
Klíčové chvíle
Celý obřad má více hádanek než jen to, co si kdo oblékne. Ale jedna se právě rozluštila. Princ William a Kate Middletonová přijmou tituly vévody a vévodkyně z Cambridge.
09:00
Na portálu iDNES.cz začíná komentovaný přímý přenos z královské svatby. Dnem Vás provedou Romana Navarová a Vladimír Vokál.